Több mint két tucat hazai céggel indult a BÉT rendhagyó programja

Több mint két tucat hazai céggel indult a BÉT rendhagyó programja

A héten elstartolt a Budapesti Értéktőzsde ESG pilot tanácsadási programja, amelynek fő célkitűzése a hazai középvállalati szektor támogatása a fenntarthatósághoz vezető úton.

A Budapesti Értéktőzsde először 2022 decemberében, egy szakmai workshop keretében mutatta be az EY-jal közösen kidolgozott, többlépcsős ESG minősítési módszertanát, valamint a kapcsolódó ESG tanácsadási programot, amely az ESG-minősítés megszerzéséhez szükséges környezeti, társadalmi és irányítási mutatók használatához ad támpontot. Az érdeklődő vállalatok 2023. április 15-ig jelezhették részvételi szándékukat a program pilot időszakára vonatkozóan.

A felhívás keretében, az előzetes várakozásokat felülmúlva, eddig 27 középvállalat pályázott sikeresen,

akik ezzel a részvétel lehetősége mellett a tanácsadási költségek fedezésére fordítható, európai uniós GINOP támogatást is elnyerték, összesen közel 334 millió forint értékben.

A sikeresen pályázó vállalatoknak lehetőségük nyílt választani a BÉT által akkreditált, 9 akkreditált tanácsadót magában foglaló szakértői körből. A szakmai együttműködés következő lépéseként már meg is kezdődött a közös munka a tanácsadókkal, akik a kidolgozott módszertant alkalmazva, a vállalatok működésének és felépítésének különböző aspektusait vizsgálva felmérik azok ESG-érettségét, valamint támogatják őket az ESG-célok minél hatékonyabb elérése érdekében. A pilot időszak zárásának céldátuma május vége.

Az ESG-megfelelés egyre inkább versenyképességi tényező, immár a kis- és középvállalati szektor tagjai számára is. A Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac központi szereplőjeként egyik kiemelt fenntarthatósági törekvéseként tartja számon a magyarországi kkv-szektor támogatását, amelynek jelen program is egy fontos mérföldköve. A tanácsadás keretében a résztvevő vállalatok megismerkedhetnek a fenntarthatósági célokhoz igazodó vállalati megoldásokkal és az ESG-kihívások hátterével, emellett egyedi, testre szabott ESG-tanácsadásban részesülnek – nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. 

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.