Egyre több az ESG jelentés, de minőségben is lenne hova fejlődni

Egyre több az ESG jelentés, de minőségben is lenne hova fejlődni

Miután a 2022-es pénzügyi év lezárult, a vállalatok többsége nekiállt számos kapcsolódó dokumentum elkészítésének, és ezek között a fenntarthatósági jelentések is egyre több cégnél sorra kerülnek.

Az elmúlt években egyre erősödik az a trend, miszerint a befektetők, munkavállalók, fogyasztók, valamint a szabályzók is egyre nagyobb nyomást helyeznek a vállalatokra átláthatóságuk erősítése érdekében. Ez a növekvő igény egyre több társaságot késztet arra, hogy elkészítse beszámolóját arra vonatkozóan is, hogy miként bánik természeti és humán tőkéjével, valamint, hogy milyen lépéseket tesz a felelős vállalatirányítás érdekében.

Ezt a folyamatot támogatva a Deloitte idén immár 23. alkalommal hirdeti meg a Zöld Béka Díjat; a beérkezett pályázatokat idén is egy független, szakmai zsűri értékeli meghatározott kritériumrendszer alapján, így rálátva a magyar vállalatok teljesítményére e téren. Márta Irén, a Zöld Béka Díj zsűrijének már sokadik éve regnáló elnöke szerint évről évre tapasztalható a beérkezett jelentések folyamatos fejlődése, már az első jelentők is egyre magasabb minőségben készítik el beszámolóikat.

Elvárás is ez feléjük, hiszen ahogy a klímaváltozás megfékezése egyre fontosabb témává válik világszinten, úgy nő a nyomás a vállalatok felé is környezeti és társadalmi hatásaik bemutatására. A társaságoknak az eddigieknél is szélesebb körű témákról kell majd beszámolniuk, mint például a biodiverzitás – foglalta össze a szakértő.

A tavalyi Zöld Béka Díjat a Magyar Telekom nyerte el, az első fenntarthatósági jelentés kategóriában pedig a Budapest Airport volt a díjazott. Mindkét jelentés kiemelkedően mutatta be a vállalat komplex ESG teljesítményét, és ezzel együtt fenntarthatósági tevékenységeit, példaként szolgálva saját iparágukban, de akár a teljes hazai piacon is. A jó példák mellett a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb fejlesztési pontokat is, amelyeket a tavalyi mezőny értékelésekor emelt ki a Zöld Béka Díj zsűrije.

Fontos az ágazatra vonatkozó lényeges témák vizsgálata

A zsűri kiemelte, hogy bár a legtöbb beérkezett jelentésben a materiális területek felmérése és bemutatása megfelelt a GRI jelentéstételi szabványnak, az iparágspecifikus lényeges témák beazonosítása, valamint a jelentés materiális területek szerinti strukturálása még fejlesztendő terület. 

Az iparágspecifikus lényeges témák beazonosításában segítséget jelent a GRI 2021-es, frissített verziója, amely kibővült iparág-specifikus standardokat vezet be. Ezek tartalmazzák az adott ágazatra vonatkozó lényeges témákat, és az azokról jelentendő információkat. Ugyanígy megfontolandó más jelentéstételi keretrendszerek feltérképezése is, mint például a SASB, amely 77 ágazatot fed le sztenderdjeivel.

A kockázatkezelést is érdemes beépíteni

A zsűri tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a klímaváltozással járó kockázatokat és azok pénzügyi hatását csupán néhány pályázó vállalat mérte fel és tette közzé jelentésében.

Itt is tapasztalható azonban egy erősödő trend az előző évek gyakorlataihoz képest, hiszen a Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) ajánlásai és a nemzetközi jó gyakorlatok segítséget nyújthatnak a vállalatoknak. 

Bár azt tapasztaljuk, hogy a vállalatok klímakockázatainak beazonosítása erőforrás-igényes feladat, különösen akkor, ha a vállalat az előírásokat követve több hőmérséklet-emelkedési forgatókönyv szerint rövid, közép- és hosszú távon is felméri átállási és fizikai kockázatait, a befektetett munkából versenyelőnyt kovácsolhatnak és további bizalmat ébreszthetnek partnereikben, ügyfeleikben – emelte ki Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási tanácsadásának üzletágvezetője.

Érkezik a CSRD, érdemes felkészülni rá

Minden eddiginél nagyobb figyelmet kapnak a vállalati fenntarthatósági jelentések azok után, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az ezekről szóló irányelvet, a CSRD-t (Corporate Sustainability Reporting Directive), mely egyes vállalatokat már 2024-től érint.

A Zöld Béka Díj zsűrije úgy látja, hogy a vezető vállalatok már elkezdték a felkészülést a közelgő kötelezettségekre, várhatóan az idei jelentésük elkészítésekor is igyekeznek figyelembe venni a legfontosabb elvárásokat. A szigorodó kötelezettségek közül némelyik igen komplex, mint például a dupla materialitás elve, amely szerint amellett, hogy a vállalat bemutatja működésének hatását a környezetre és a társadalomra, beszámol arról is, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a vállalat üzleti tevékenységére.

A pénzügyi és nem pénzügyi információkat egy jelentésben kell majd bemutatni, ráadásul immár kötelező lesz hitelesíteni is a CSRD bevezetésével. Ezen felül bizonyos vállalatoknak közzé kell tenniük, hogy tevékenységük milyen mértékben számít „zöldnek” az EU Taxonómiarendeletben foglaltak alapján.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.