Észre sem vesszük, de a bankkártya-használatunkat is befolyásolja az infláció

Észre sem vesszük, de a bankkártya-használatunkat is befolyásolja az infláció

A vágtató infláció masszívan jelentkezik a hazai a bankkártyás forgalomban is. A bankkártyával történő vásárlások értéke egy év leforgása alatt 32 százalékkal emelkedett.

A hónapok óta 20 százalék fölötti inflációt a magyarországi bankkártya-forgalom is hűen tükrözi. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái alapján az elmúlt év utolsó negyedévében 385 millió esetben került sor bankkártyás fizetésre hazai kereskedőknél, ami 2021 hasonló időszakával összevetve 17 százalékos bővülést, és egyben abszolút csúcsot is jelent.

A bankkártyás vásárlások értéke ennél is jelentősebb csúcsdöntést ért el, az év utolsó negyedévében 3584 milliárd forint értékben fizettek bankkártyájukkal a magyar vásárlók, azaz naponta csaknem 39 milliárd forint értékű termék, illetve szolgáltatás beszerzéséhez használták a korszerű elektronikus fizetési megoldást.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azonban az, hogy a vásárlások értéke csaknem kétszer olyan gyorsan, 32 százalékkal tudott emelkedni, mint a tranzakciók száma, az kevésbé az elektronikus fizetés térnyerését mutatja, hanem az inflációs hatás köszön vissza az adatból.

A szakértő szerint amennyiben az elektronikus fizetés térnyeréséről lenne szó, akkor az egy kártyás vásárlásra jutó átlagösszeg (a kosárérték) csökkenne, köszönhetően annak, hogy egyre többször, egyre kisebb fizetés esetén is a plasztikunkat használjuk. Ezzel szemben az elmúlt év utolsó negyedévében a hazai bankkártyatörténetben először 9000 forint fölé, 9306 forintra nőtt az átlagos bankkártyás tranzakciós érték, ami több, mint 1000 forinttal, 12 százalékkal magasabb összeg, mint amennyit – 8281 forintot – egy átlagos kártyás fizetéskor a pénztáraknál hagytunk 2021 utolsó negyedévében. 

Gergely Péter úgy véli, hogy a hazai kereskedelmi forgalom masszív átalakulását is jól mutatják a bankkártyaadatok.

A legfrissebb statisztikák szerint már minden ötödik itthon bankkártyával elköltött forintot online hazai kereskedőnél fizetjük ki.

Az elmúlt év utolsó negyedévében az online vásárlások száma meghaladta a 45 milliót, ezek során 741 milliárd forintot fizettünk a webshopokban. Egy évvel korábban, a 2021-es karácsonyi negyedévben az online bankkártyás tranzakciók száma még nem érte el 38 milliót, a vásárlások értéke pedig 50 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi utolsó negyedévben.

A szakértő véleménye szerint az internetes kereskedelem felfutását jól mutatja az is, hogy miközben a kereskedőknél lévő bankkártya-elfogadó készülékek száma az elmúlt egy évben már lényegében nem bővült (0,6 százalékos volt a növekedés), addig az internetes bankkártyás fizetést kínáló hazai online kereskedők száma csaknem negyedével emelkedett. Napjainkban immár több mint 42 ezer hazai weboldalon tudunk bankkártyás fizetési tranzakciót indítani.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.