Ismét veszteséges hetet tudhat maga mögött a BUX

Mínuszban zárta az elmúlt hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények közül egyedül a Richter tudott erősödni.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 44 440,48 ponton zárta a hetet, a múlt heti záróértékhez képest 827,63 ponttal, azaz 1,83 százalékkal alacsonyabban. A részvénypiac forgalma a múlt heti 23,259 milliárd forintról 36,495 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények többsége gyengült.

A BUX a hét utolsó kereskedési napjáig folyamatosan csökkent, a forgalom végig elmaradt az átlagostól. Sághy Balázs, az Equilor befektetési Zrt. elemzője az extraprofitadóval magyarázta a visszafogott kereskedést, szerinte emiatt lettek óvatosabbak a befektetők. A kormány ugyanis múlt szombaton jelentette be, hogy az energiaszektornak, a bankoknak, a kereskedelmi multiknak és a gyógyszeripari cégeknek idén is a korábbiaknál nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a költségvetéshez.

Az árfolyamokat a beszámolási időszak is befolyásolta, a héten a Richter tette közzé 2022-es jelentését. A várakozásoktól ugyan kissé elmaradtak a kedd hajnalban közzétett eredményeik, és emiatt átmenetileg gyengültek is, de a hét második felére visszakorrigált az árfolyam, így a vezető kibocsátók közül egyedüliként a Richter erősödött heti összevetésben.

A vezető részvények közül:

  • A legnagyobb mértékben a Mol gyengült, a 2662 forintos pénteki záróértéke 4,18 százalékkal, 116 forinttal kevesebb az előző hetinél, összforgalma meghaladta a 8,5 milliárd forintot.
  • Az OTP 10 550 forintig gyengült, a múlt pénteki záráshoz képest 2,31 százalékot, 250 forintot vesztett az értékéből 14,676 milliárdos heti forgalom mellett.
  • A Magyar Telekom 396,5 forinton fejezte be a hetet, a csökkenés 1,61 százalék, vagyis 6,5 forint, a heti forgalom meghaladta az 512 millió forintot.
  • A Richter 7800 forintig erősödött a pénteki zárásig, így egy hét alatt 1,23 százalékkal, 95 forinttal nőtt az árfolyama csaknem 12 milliárd forintos forgalom mellett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3583,38 ponton zárt, az előző héthez képest 0,22 százalékkal, vagyis 7,81 ponttal nőtt.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.