A hálószobába is velünk jöhet a mesterséges intelligencia

A hálószobába is velünk jöhet a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligenciáról sokáig azt hihettük, hogy a sci-fi filmekből ismert kifejezés a távoli jövő, az elmúlt hónapok tanulsága az, hogy egy a technológia már rég itt van valünk.

Már hetek óta hatalmas figyelem kíséri világszerte a ChatGPT-t, amely korábban nem tapasztalt gyorsasággal képes folyamatos kommunikációra. A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot miatt ugyan sokan aggódnak, hamarosan az otthonainkban, sőt a saját hálószobánkban is általánossá válhat hasonló technológiák alkalmazása.

A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai rendezvényén is körüljárták a témát, hogy az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT mennyire különféle területeken nyithat új távlatokat. Bár rengeteg új lehetőséget hordoz a megjelenése, azonban akad még jó néhány megválaszolatlan kérdés is.

Az alvásfigyelőktől az okos párnákon és a szenzoros matracokon át a mesterséges intelligenciával ellátott légkondicionálókkal bezárólag számos olyan futurisztikus eszköz van már piacon, melyek néhány éven belül meghódíthatják a háztartásokat.

A Microsoft definíciója szerint a mesterséges intelligencia a matematika és a logika használatával a számítógépes rendszer szimulálni képes azt az érvelési eljárást, amelyet az emberek is használnak, amikor új információk alapján tanulnak és hoznak döntéseket.

A technológiai forradalom kellős közepén túl sok ideje nem volt hozzá az emberiségnek, hogy megbarátkozzon a mesterséges intelligencia gondolatával, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ez nem egy ördögtől való dolog, hanem egy szükséges jó, mely az élet számtalan területén a hasznunkra válhat.

A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot képes termékleírásokat, blogposztokat, szövegeket generálni gyakorlatilag szempillantás alatt.

A már említett szakmai beszélgetésen elhangzott, hogy nem félni kell az MI-től, hanem megtanulni együtt dolgozni vele. Ez már csak azért is hasznos, mert ezek az eszközök már ott kopogtatnak minden család ajtaján, és az életminőségünk javítása érdekében egyre több mesterséges intelligencia alapú berendezés lesz ott szinte észrevétlenül az otthonainkban, hovatovább a hálószobáinkban.

Rengeteg embernek keseríti meg az életét az éjszakai álmatlanság, de az okosórákba beépített alvásfigyelő funkciók segítségével ma már relatíve könnyen rá lehet jönni a probléma okára. Ugyan ezen már senkinek nem kerekedik ki a szeme,

a csuklónkon hordott eszközök is mesterséges intelligenciával működnek, ennek segítségével tudja monitorozni az alvási ciklusunkat.

Hamarosan forgalomba kerülhetnek olyan okos párnák, amelyet a gyártó zajszűrő technológiával szerelt fel, a mesterséges intelligencia közreműködésével pedig érzékeli, ha valaki horkolni kezd, és a mellette fekvő ember legnagyobb örömére képes semlegesíteni ezeket a hanghullámokat.

Már Magyarországon is kapható a mesterséges intelligenciával működtetett légkondicionáló is, amely a környezetet és a felhasználói szokásokat elemezve segít bennünket.

Miközben egy hagyományos klíma rögzített szabályozási paramétereket használ, figyelmen kívül hagyva a régiót, az éghajlatot, a helyiség méretét, a helyiség tájolását, az okos légkondicionálók figyelik a külső hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy milyen beállításokat használunk előszeretettel, és ezekhez igazodva választja ki a környezetnek megfelelő leghatékonyabb energiagazdálkodási stratégiát.

Az algoritmus offline állapotban is interaktívan tanul, hatalmas online adatforgalom nélkül, ezáltal kényelmes környezetet eredményez. Minél hosszabb az öntanulási idő, annál eredményesebbé válik a légkondicionáló vezérlési stratégiája és folyamatosan növekszik a felhasználó komfortérzete is.

Ebbe a kategóriába tartozik a Gree Smart RA modellje. A Gree fejlesztésének köszönhetően egy energiabesorolás szempontjából átlagosnak mondható termék a tanulási folyamat során elérhető minimum 10 százalékos hatékonyság-növekedéssel akár a legmagasabb energiaosztályú termékekkel egyenlő hatékonyságot ér el. Teszi ezt úgy, hogy a termék ára nem tér el a kategóriájától. Ezzel a technológia már önmagában a berendezés megvásárlásakor akár százezreket spórol a felhasználóknak.

Ha azt vesszük alapul, hogy a Magyarországon egy átlagos háztartás évente nagyjából 200 ezer forintot költ fűtésre, a legalább 10 százalékos hatékonyság-növekedés minimum 20000 forint megtakarítást jelent éves szinten egy átlagos háztartás számára.

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.