Nagyon jó a földeknek a több őszi csapadék, de a klímaváltozás ebbe is beleszólhat

Nagyon jó a földeknek a több őszi csapadék, de a klímaváltozás ebbe is beleszólhat

Az elmúlt fél évszázad adatsorai alapján az őszi csapadékösszeg csaknem 20 százalékkal emelkedett országos szinten. Immár szeptembert tekinthetjük a legcsapadékosabb hónapnak hazánkban.

Véget ért az idei ősz, így már levonhatók következtetések a csapadékmennyiségekből. Ez azért fontos elemzés, mert a mezőgazdasági terméshozamokat leginkább a megelőző év őszén hulló csapadék határozza meg, és a tervezéshez alapvető információként tekintünk ennek mennyiségére, illetve előfordulási gyakoriságára – számolt be róla legfrissebb elemzésében a Másfélfok.

A szakportál kiemelte, hogy ahhoz, hogy a csapadék a mélyebb talajrétegekbe is eljusson a tartós fagyok előtt, az egyre melegedő őszök pozitívan hatnak, ugyanakkor fontos a lefolyási veszteség elkerülése végett, hogy a csapadék már ne érkezzen annyira intenzíven, mint nyáron. A növekvő őszi hőmérsékletek hozzájárulnak ennek a hasznosulásához, ezért a várható őszi csapadéknövekedés még további pozitív hatással járhat.

Az elmúlt 50 év adatait vizsgálva kiderül, hogy az őszi csapadékösszeg országos átlagban mintegy 20 százalékkal nőtt. Az Alföldön, délnyugaton és a Kisalföldön 20-40 milliméterrel emelkedett a mennyiség. Több évtizedet adatsorok alapján az is látható, hogy szeptemberben 38 százalékkal, októberben pedig 27 százalékkal nőtt a csapadékösszeg. A tavaszi és a nyári száraz napok száma egyértelműen emelkedett Magyarországon, az őszi csapadékmentes napok száma ugyanakkor csökkent.

A cikk historikus és területi adatokat elemezve arra a következtetésre jutott, hogy egyelőre nem jelenthető ki, hogy az emberi tevékenység felelős a megfigyelt változásokért. Ugyanakkor ha nem mérsékeljük kibocsátásunkat, akkor további változásokat idézhetünk elő a klímaváltozás formájában.

A Másfélfok tanulmánya azzal zárul, hogy egy fokozódó vagy egy zöldebbre váltó emberi tevékenység esetén is közel azonos mértékben nőhet az őszi csapadék mennyisége, azonban fontos különbség, hogy a pesszimista forgatókönyv szerint a növekvő csapadékintenzitás és az extrém csapadékok gyakoribbá válása egyértelműen növelik a lefolyási veszteséget is, mellyel pedig a beszivárgás csökkenni fog az arra érzékeny talajok esetében. Az ősszel várható éghajlatváltozás okozta pozitív hatásokat tehát inkább csak a visszafogott antropogén kibocsátások esetén tudjuk majd hasznosítani.

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi megoldás az Egyesült Államokból indulva kezdte meg hódító útját. Jelenleg több mint 30 országban van jelen, és más emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük.