Átadták a megújult Blaha Lujza teret, de a munkálatok folytatódnak

Átadták a megújult Blaha Lujza teret, de a munkálatok folytatódnak

Ötvenöt év után új külsőt kapott Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, a Blaha Lujza tér. A ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret december 10-én vehették birtokba a fővárosban közlekedők.

Csaknem másfél évig tartott a központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékű Blaha Lujza tér korszerűsítése. A 2021 júliusában indult, összesen 505 napig tartó beruházásnak köszönhetően nem csupán a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is megújult.

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le. A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot pedig a kormány biztosított.

A beruházás során a BKK a ligetes-fás találkozóhellyé alakította át a teret; megújította az aluljáró szigetelését, újjáépítette a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útpályaszerkezetét; három új zebrát létesített a kereszteződésben, így immár mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn; korszerűsítette a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújította a csapadékcsatornát és a közvilágítást; a megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepített; megőrizte a Tabánból átültetett két tölgyfát, felújította a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet; ülőhelynek is használható növénykazettákat alakított ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épített; kis méretű szobrokat helyezett el a növénykazetták ülőfelületén; az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokat és asztalokat helyezett ki, és a burkolatban megjelenítette a lebontott épület körvonalát; akadálymentes nyilvános illemhelyet helyezett ki; két új Mol Bubi gyűjtőállomást létesített, ezenkívül egyedi kerékpártámaszokat helyezett el, valamint a tér felújításához kapcsolódva korszerűsítette a Somogyi Béla utcát.

A műszaki átadás-átvétel folyamata során a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a kezelő, illetve üzemeltető cégek alaposan átnézték a területet, és ha szükségesnek látták, javításokat kértek. A téren és környezetében még lehetnek kisebb munkák (például elektromoshálózat-fejlesztés), az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt rövid időn belül üzembe helyezik, a tér burkolatából fellövellő vízjáték és a gombaszökőkút pedig a tél elmúltával kezd működni.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.