A pandémia után visszacsábította a magyar turistákat a horvát tengerpart

A pandémia után visszacsábította a magyar turistákat a horvát tengerpart

A kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben realizált turistaforgalmat regisztráló eVisitor, valamint a tengeri chartereket számláló eCrew rendszer adatai szerint 2022. első nyolc hónapjában több mint 14 millió turista látogatott el Horvátországba, akik közel 87 millió vendégéjszakát töltöttek el.

A koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as és 2021-es évek után már a pandémia előtti utolsó év, 2019 adatait is megközelítette a Horvűtországba irányoló idegenforgalom. 2021 azonos időszakához képest a turisták száma 40 százalékkal, a vendégéjszakák száma 27 százalékkal nőtt. A külföldi turisták 76 millió, míg a belföldi turisták 10 millió vendégéjszakát realizáltak.

A legtöbb vendégéjszakát Isztriában (24,5 millió), Split-Dalmát megyében (16 millió) és Tengermellék-Hegyvidék megyében (15,5 millió) regisztrálták. A települések rangsorát illetően Rovinjban, Dubrovnikban és Porečben jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát. A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország (20 millió), Szlovénia (9 millió), Ausztria (6,5 millió) és Lengyelország (5,5 millió) adta a legtöbb vendégéjszakát.

A magyar turisták hagyományosan a legjelentősebb horvátországi turisták közé tartoznak – 2022. első nyolc hónapjában 530 ezer magyar (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 27 százalékos növekedés) több mint 2,7 millió vendégéjszakát (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 19 százalékos növekedés) töltött el Horvátországban. A magyarok kedvenc úti céljai idén Vir és Crikvenica voltak, melyekben több mint százezer vendégéjszakára maradtak a magyar vendégek. A TOP 10-es lista desztináció közül kiemelkednek az isztriai városok, úgy mint Rovinj, Medulin és Poreč; továbbá Rab szigete (Rab és Lopar), Vodice és Zadar. A magyarok által leglátogatottabb TOP 10-es desztinációk közül a legdélebbi horvát település Makarska.

A magyarok 25 százaléka szervezetben vagy utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 75 százalékuk egyénileg szervezte meg nyaralását.

A horvát turizmus rekordévéhez, 2019-hez viszonyítva 2022 első nyolc hónapjában 8 százalékkal kevesebben érkeztek és 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltötek el a magyar turisták, tehát honfitársaink eléggé megközelítették a járvány előtti szintet. A Horvát Idegenforgalmi Képviselet becslései szerint a magyar turisták összesített horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja a 3 milliót is.

A budapesti Hard Rock Hotelben megtartott sajtótájékoztató résztvevői megismerhették a Horvát Idegenforgalmi Közösség által az év során Magyarországon folytatott marketingkampány eredményeit; betekintést nyerhettek a magyar újságírók idei horvátországi tanulmányútjaiba és értesülhettek a képviselet jövőbeni tevékenységeiről, melyek közül kiemelkedik majd a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének 25 éves fennállásának megünneplése, melyre idén novemberben kerül sor.

Három újságíró is referált a horvátországi tanulmányútjáról, illetve egy videós bejátszással idézték meg az Aranytoll díj ünnepélyes átadását Splitből, ahol Szántó Zoltán, a Turizmus.com Magazin főszerkesztője, a Turizmus.com portál szerkesztője a magyar médiamunkások közül elsőként nyerte el a Grand Prix-díjat.

Ivana Herceg, a Képviselet igazgatója kiemelte, hogy Horvátországban jövő évtől hivatalos fizetőeszközként bevezetik az eurót. Már idén szeptember eleje óta a horvátországi árakat már mindkét pénznemben (euróban és kunában) is feltüntetik, míg a fizetés továbbra is csak kunában lehetséges. 2023. január 1-től az első két hétben még mindkét pénznemben lehet fizetni, míg január 15-től már kizárólag az eurót fogadják el az országban.

Szintén fontos változás, hogy Horvátország jövőre midnen bizonnyal csatlakozik a schengeni övezethez, ami jelentősen megkönnyíti majd a Magyarország és Horvátország közötti utazást mind közúton, mind vasúton, mind pedig légi úton.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.