Még jobban felpörgetheti Horvátország turizmusát a Pelješac híd

Még jobban felpörgetheti Horvátország turizmusát a Pelješac híd

Átadták a forgalomnak a Horvátországot Horvátországgal összekötő monumentális hidat. A nyaralni vágyók számára még vonzóbbá teheti Dubrovnikot és környékét azzal, hogy több órás határátlépési procedúrát iktat ki az utazási időből az új építmény.

Az újonnan átadott Pelješac híd amellett, hogy lehetővé teszi a Horvátország déli részébe irányuló és onnan induló közúti összeköttetést, önálló turisztikai attrakcióként is hatalmas figyelmet kap, akár a külföldi sajtóorgánumok részéről is, hozzájárul országunk turisztikai népszerűsítéséhez, s várhatóan tovább élénkíti majd a turisztikai keresletet a déli régióban – jelentette ki Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

A híd minden bizonnyal új turisztikai attrakció lesz majd mind az alatta áthaladó kisebb-nagyobb hajók, illetve az utazók és turisták számára, akik a környező kilátópontokról és utakról gyönyörködhetnek a hídra nyíló csodálatos panorámában. Az, hogy a hidat milyen mértékben tudják majd a különleges ajánlatok, túrák, ajándéktárgyak és egyéb termékek által népszerűsíteni, leginkább a desztinációktól és az adott régióban működő vállalkozásoktól és szolgáltatóktól függ, míg a Horvát Idegenforgalmi Közösség, ahogyan azt eddig is tette, bizonyosan továbbra is használni fogja a hidat a promóciós és tájékoztató kampányok részeként – nyilatkozta Staničić a Pelješac híd megnyitása előtt.

A híd csökkenti a turizmus légi közlekedéstől való függését

Az igazgató elmondta továbbá, hogy még korai lenne arról beszélni, hogy a híd milyen közvetlen és konkrét hatással lesz a távoli déli desztinációk turisztikai számára, de úgy véli, hogy a híd bizonyosan csökkenti fogja majd a déli országrész és annak turizmusa függőségét a légi közlekedéstől.

Habár Dubrovnik-Neretva megye legfontosabb turisztikai piacai közé Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok tartozik, nagy számban érkeznek turisták Németországból, Lengyelországból, Franciaországból és Szlovéniából, illetve belföldről is, tehát nagyobb kereslet és több vendég is várható ezekről a piacokról. Mindez jól illeszkedik Horvátország, mint nagyon jól pozícionált és elismert, magas színvonalú autós úti cél imázsába, melyhez a Pelješac híd is hozzájárul – fejtette ki a turisztikai szakember.

A turizmus kapcsán a turisztikai szakember kiemelte, hogy Dubrovnik és az egész Pelješac-félsziget jobb közúti megközelíthetősége mellett a hídnak köszönhetően sokkal kényelmesebb és kellemesebb lesz az ország adott részére történő utazás.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a híd összetett és egyedi kialakításával megváltoztatta a Mali Stoni-öböl látképét, amit minden bizonnyal a külföldi piacokra szánt vonzó és minőségi promóciós anyagok és tartalmak elkészítésében is a hasznosítani tudunk – zárta gondolatait Kristjan Staničić.

A július 26-i ünnepélyes megnyitó egyik leglátványosabb eleme egyébként a horvát Rimac Nevera elektromos autó áthaladása volt a hídon.

Dubrovnik-Neretva turizmusa már megközelíti a 2019-es számokat

Az év eddigi szakaszában 838 ezer turistát és mintegy 3,6 millió vendégéjszakát számláló Dubrovnik-Neretva megye turistaforgalmi mutatói 141, illetve 108 százalékkal haladják meg a 2021-es év azonos időszakát, míg a 2019-es rekordév eredményeit tekintve a turisták száma 70 százalékon a vendégéjszakák száma pedig mintegy 81 százalékon áll.

Júliusban eddig a közel 305 ezer turista több mint 1,5 millió vendégéjszakát realizált a megyében, ami 48 és 41 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, míg 2019 júliusához képest 87 százalékon áll a turisták, illetve 92 százalékon a vendégéjszakák száma. A Horvát Idegenforgalmi Közösség várakozásai szerint a hasonlóan kedvező tendenciák a nyár, illetve egészen az év végéig folytatódnak.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.