A Bécsi Értéktőzsdét is megtépázta az első félév

A Bécsi Értéktőzsdét is megtépázta az első félév

A Wiener Börse továbbra is magas részvényforgalmat mutat, az ATX index ugyanakkor számottevő veszteséget könyvelhetett el év eleje óta.

A Bécsi Értéktőzsdén 2022 első felében is kedvező hangulatban forogtak a részvények. Bár az orosz-ukrán háború februári kitörése, azt azzal összefüggő geopolitikai bizonytalanságok, valamint a jegybankok kamatdöntései érezhető turbulenciát okoztak a részvénypiacokon, a tőzsde teljes részvényforgalma (42,79 milliárd euró) 10 százalékkal így is felülmúlta az előző év azonos időszakát.

A jegyzett kötvények száma először haladta meg a 12300-at.

Sikertörténetnek bizonyult a Vienna ESG szegmens is, a fenntartható kötvényekre vonatkozó nemzetközi szabványok nagyobb átláthatóságot biztosítanak.

Évtizedes csúcson a részvényforgalom

Az év első felében a Bécsi Értéktőzsde összesen 42,79 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el 126 kereskedési nap alatt. Ennek 80 százaléka nemzetközi kereskedelmi szereplőktől származott. A váratlanul erős első negyedév után a második negyedévben is magas maradt a kereskedési aktivitás. Egy átlagos kereskedési napon 340 millió euró értékben forogtak a papírok.

A vizsgált időszakban a legaktívabb részvények az Erste Group (7,64 milliárd euró), az OMV (6,02 milliárd euró), a Raiffeisen Bank (4,29 milliárd euró), a Verbund (3,98 milliárd euró) és a Voestalpine voltak. (2,94 milliárd euró).

Jelentősen visszaesett az ATX index

A Wiener Börse vezető részvényindexe, az ATX rekord magasságokban, 43,59 százalékos éves növekedéssel zárta 2021-et. A háborús időszak azonban – mint világszerte oly sok indexet – az ATX-et is megtépázta, év eleje óta 22,88 százalékot veszített értékéből.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.