A Bécsi Értéktőzsdét is megtépázta az első félév

A Bécsi Értéktőzsdét is megtépázta az első félév

A Wiener Börse továbbra is magas részvényforgalmat mutat, az ATX index ugyanakkor számottevő veszteséget könyvelhetett el év eleje óta.

A Bécsi Értéktőzsdén 2022 első felében is kedvező hangulatban forogtak a részvények. Bár az orosz-ukrán háború februári kitörése, azt azzal összefüggő geopolitikai bizonytalanságok, valamint a jegybankok kamatdöntései érezhető turbulenciát okoztak a részvénypiacokon, a tőzsde teljes részvényforgalma (42,79 milliárd euró) 10 százalékkal így is felülmúlta az előző év azonos időszakát.

A jegyzett kötvények száma először haladta meg a 12300-at.

Sikertörténetnek bizonyult a Vienna ESG szegmens is, a fenntartható kötvényekre vonatkozó nemzetközi szabványok nagyobb átláthatóságot biztosítanak.

Évtizedes csúcson a részvényforgalom

Az év első felében a Bécsi Értéktőzsde összesen 42,79 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el 126 kereskedési nap alatt. Ennek 80 százaléka nemzetközi kereskedelmi szereplőktől származott. A váratlanul erős első negyedév után a második negyedévben is magas maradt a kereskedési aktivitás. Egy átlagos kereskedési napon 340 millió euró értékben forogtak a papírok.

A vizsgált időszakban a legaktívabb részvények az Erste Group (7,64 milliárd euró), az OMV (6,02 milliárd euró), a Raiffeisen Bank (4,29 milliárd euró), a Verbund (3,98 milliárd euró) és a Voestalpine voltak. (2,94 milliárd euró).

Jelentősen visszaesett az ATX index

A Wiener Börse vezető részvényindexe, az ATX rekord magasságokban, 43,59 százalékos éves növekedéssel zárta 2021-et. A háborús időszak azonban – mint világszerte oly sok indexet – az ATX-et is megtépázta, év eleje óta 22,88 százalékot veszített értékéből.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.