Jelentős forgalom mellett visszaesést hozott a háború a Bécsi Értéktőzsdén

Jelentős forgalom mellett visszaesést hozott a háború a Bécsi Értéktőzsdén

2022 első negyedévében 10 éves csúcsot ért el a részvényforgalom. Bécs az egyik legaktívabb kötvénykibocsátási helyszín Európában.

A globális részvénypiacokon az első negyedévben az Oroszország és Ukrajna közötti háború hatásai okozták a legfőbb izgalmakat. Ez alól nem volt kivétel a Bécsi Értéktőzsde sem, ahol az osztrák részvényárfolyamok nagy forgalom mellett ingadoztak.

2022 első negyedévében az osztrák nemzeti tőzsdén összesen 24,52 milliárd euró részvényforgalmat regisztráltak, ami mintegy 20 százalékkal több, mint a szntén erős 2021-es év hasonló időszakában (a tavalyi els�� negyedév forgama 20,49 milliárd euró volt).

Az osztrák nemzeti tőzsdeindex, az ATX a február 8-án elért történelmi csúcsot (8 251,98 pont) követően 6 733,73 pontra esett vissza, a mutató éves szinten 14,21 százalékkal csökkent.

Az év első három hónajában a legaktívabban kereskedett osztrák részvények az Erste Group Bank (4,60 milliárd euró), az OMV (3,49 milliárd euró), a Raiffeisen Bank (2,64 milliárd euró), a Verbund (1,82 milliárd euró) és a Voestalpine (1,54 milliárd euró) voltak.

Forrás: Wiener Börse

Márciusban bővítette EFT-kínálatát a Bécsi Értéktőzsde, az új bevezetéseknek köszönhetően Immár összesen 136 tőzsdén kereskedett alap szerepel a Wiener Börse kínálatában.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.