Jelentős forgalom mellett visszaesést hozott a háború a Bécsi Értéktőzsdén

Jelentős forgalom mellett visszaesést hozott a háború a Bécsi Értéktőzsdén

2022 első negyedévében 10 éves csúcsot ért el a részvényforgalom. Bécs az egyik legaktívabb kötvénykibocsátási helyszín Európában.

A globális részvénypiacokon az első negyedévben az Oroszország és Ukrajna közötti háború hatásai okozták a legfőbb izgalmakat. Ez alól nem volt kivétel a Bécsi Értéktőzsde sem, ahol az osztrák részvényárfolyamok nagy forgalom mellett ingadoztak.

2022 első negyedévében az osztrák nemzeti tőzsdén összesen 24,52 milliárd euró részvényforgalmat regisztráltak, ami mintegy 20 százalékkal több, mint a szntén erős 2021-es év hasonló időszakában (a tavalyi első negyedév forgama 20,49 milliárd euró volt).

Az osztrák nemzeti tőzsdeindex, az ATX a február 8-án elért történelmi csúcsot (8 251,98 pont) követően 6 733,73 pontra esett vissza, a mutató éves szinten 14,21 százalékkal csökkent.

Az év első három hónajában a legaktívabban kereskedett osztrák részvények az Erste Group Bank (4,60 milliárd euró), az OMV (3,49 milliárd euró), a Raiffeisen Bank (2,64 milliárd euró), a Verbund (1,82 milliárd euró) és a Voestalpine (1,54 milliárd euró) voltak.

Forrás: Wiener Börse

Márciusban bővítette EFT-kínálatát a Bécsi Értéktőzsde, az új bevezetéseknek köszönhetően Immár összesen 136 tőzsdén kereskedett alap szerepel a Wiener Börse kínálatában.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.