A Városliget lesz a cyclocross magyar bajnokság házigazdája

A Városliget lesz a cyclocross magyar bajnokság házigazdája

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) a 2022 évi Cyclocross Magyar Bajnokságot a Városligetben, a Királydombon és közvetlen környékén rendezi meg, a rendezvény központi helyszíne a Millennium Háza, és az Olof Palme sétány lesz. A szervezők azért döntöttek a helyszín mellett, mert az ország egyik legismertebb pihenőparkja, a Városliget, különösen alkalmas a cyclocross mint az egyik legkisebb helyigényű, kifejezetten néző barát kerékp��ros szakág népszerűsítésére.

A cyclocross kiemelt jelentőségű szakág, egyrészről az utánpótlás kerékpáros oktatás kézenfekvő eszköze, másrészt, a nyári kerékpáros szezon végeztével az őszi-téli időszakban is biztosítja a versenyzési lehetőséget a kerékpárosok számára. A Cyclocross Magyar Bajnokság a hivatalos MKSZ versenyszezon zárásaként kerül megrendezésre, a kategóriák győztesei egy éven keresztül viselhetik a bajnoki mezt. A versenyek rendkívül látványosak, mivel viszonylag kis területen, 2,5-3,5 kilométer hosszúságú, a terep nehézségeivel és mesterséges akadályokkal tűzdelt küzdelmes pályán a versenyzők 6-10 kört tesznek meg a nézők előtt, közvetlen közelükben olykor zord időjárási körülményekkel dacolva.

Ma már a világ országúti és mountain bike kerékpározás elit sportolói is az őszi-téli időszakban a cyclocrossal, mint a legfontosabb edzési és versenyzési lehetőséggel számolnak és nincs ez másként a hazai versenyzőkkel sem. Az idei városligeti Magyar Bajnokság éppen ezért kulcsfontosságú futama az évnek, ahol az U11-től a master korosztályokig mérhetik össze erejüket és kerékpár-kezelési tudásukat a versenyzőink – ismertette Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség szakmai alelnöke.

A Városliget megújításának egyik nem titkolt célja, hogy a park alkalmas legyen színvonalas sportrendezvények befogadására, hiszen a Liget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a fővárosiak számára.

Nagy örömmel fogadtuk a Magyar Kerékpáros Szövetség döntését és büszkék vagyunk rá, hogy vendégül láthatjuk a cyclocross szakág egyik legfontosabb hazai megmérettetését. A Városliget és a sport hagyományosan kéz a kézben jár, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítunk az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére, és a sportrendezvények befogadására, népszerűsítésére – emelte ki Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A 2022. január 9-én megrendezendő versenyen a tervek szerint láthatjuk a szakág női bajnokát, Vas Kata Blankát is. A címvédő a cyclocross mellett hegyikerékpárban – amelyben olimpiai negyedik helyezést szerzett – és országúri kerékpárban is az aktuális magyar bajnok. Terepkerékpárban ráadásul a világkupában vitézkedik, előbb Iowa Cityben a dobogó legalsó fokára, majd Overijseben a pódium tetejére állhatott fel, az Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett.

SD Worx versenyzője videóüzenetben üzent a bejelentés után.

Vas Kata Blanka mellett szintén esélyesként indul a januári bajnokságban öccse, Vas Barnabás is, aki a helyszínt bejelentő sajtótájékoztatón a városligeti pumptrack pályán rótta a köröket. A nővéréhez hasonlóan több szakákban is sikeres, és a korosztályos bajnokságokban már számos bajnoki címet bezsebelő tehetség elmondta, hogy örül az új helyszínnek, és győzni szeretne a versenyen.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.