Mindkét szakágában előrelépne a már osztrák csapatban kerékpározó Farkas Janka

Mindkét szakágában előrelépne a már osztrák csapatban kerékpározó Farkas Janka

Országúton és cyclocrossban is szeretne fejlődni Farkas Janka. A tehetséges kerékpárversenyző a sikeres csapatváltásáról, a tanulmányairól és a jövőbeli terveiről is beszélt a GazMagnak adott interjúban.

A többség a januárban megszerzett cyclocross magyar bajnoki cím után ismerte meg Farkas Janka nevét. A fiatal magyar bringás mozgalmas időszakon van túl: új csapatba igazolt, és az osztrák Team Cookina ASKÖ ARBÖ Graz színeiben tekerte végig az országúti szezont, közben pedig elkezdte egyetemi tanulmányait. A terepkerékpár szezont Etyeken, a Cyclocross Challenge első versenyén egy harmadik hellyel kezdte meg. Farkas Janka a verseny után adott interjút lapunknak.

Először is gratulálok a bronzérmedhez. Milyennek értékeled a versenyt?

Köszönöm szépen! Mivel elrontottam a verseny elejét, ezért végig küzdöttem azon, hogy jó eredményt érjek el. Talán a második vagy harmadik körre értem fel az Adri mögé (Punk Adrienn), és azután már igazából csak ketten meccseltünk. Nagyon intenzív volt, de tudtam, hogy ilyen lesz, mégis csak az első cyclocross versenyem volt a szezonban, szóval még bele kell rázódnom.

Jól éreztem magam a versenyen. Picit csalódott vagyok, hogy az utolsó körben elestem abban a kanyarban, amit előtte mindig be tudtam venni, ezt betudtam annak, hogy már nagyon elfáradtam a végére. Összességében azért elégedett vagyok a teljesítménnyel.

Fél évvel ezelőtt beszéltünk, a bajnoki címed után. Nem tűnik hosszú időnek, de közben történt egy-két változás nálad, a legszembetűnőbb, hogy másik csapatban szerepelsz.

Még tavaly november körül kezdtünk el levelezni a csapatfőnökkel, hogy szeretnék náluk versenyezni. Volt egy másik opció is, egy szlovák csapat, de végül is az osztrák csapat mellett döntöttünk. Szerintem nagyon jó döntés volt.

Hogy érzed magad a csapatnál?

Nagyon jó kis csapat, örülök, hogy ott vagyok. Jövőre komolyabb terveink vannak, több nemzetközi versenyre szeretnénk kimenni egy erősebb sorral. Közben természetesen az osztrák Radligában is indulunk, és vannak regionális versenyek is. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség a fejlődésre, tanulásra.

Mennyi időre szól a mostani szerződésed?

A mostani év és a következő. Jövő év végén tárgyalunk róla újra.

Farkas Janka kerékpár cyclocross challenge Etyek
Farkas Janka a Team Cookina Graz színeiben versenyez
Fotó: Tóth Marcell / GazMag

Milyen terveid vannak az idei cyclocross szezonra?

Szeretnék minél több versenyen elindulni. A legtöbb valószínűleg magyarországi verseny lesz, de tervezek Ausztriába is kimenni. Ez még szervezés alatt van, de leginkább azokon indulok majd, amelyek közelebb vannak Magyarországhoz. Ez nyilván kicsit más lesz, mert szerintem magasabb szinten vannak, mint a magyar versenyek. De sokat lehet tanulni kint is és itthon is, és nekem most ez a fő cél.

A csapat főleg országúton versenyez. Mennyire támogatják, hogy CX-ezel is?

Támogatnak ebben is. Többen is vannak a csapatból, akik más szakágban is jeleskednek. Van, aki nagyon jó az endurance versenyeken, van, aki montizik. Nekem pedig van a cross.

A bringás karriered mellett a tanulmányaidban is nagy változások voltak.

Igen. Elkezdtem az egyetemet, gyógytornásznak tanulok Pécsen. Ez még az első félév, nyilván sok a változás, és most távol kerültem Kecskeméttől is. De szerencsére van sok lehetőségem itt is edzeni.

Mennyire nehéz összehangolni a bringázást és a tanulást?

Szerintem egyelőre könnyen megy. Sikerült úgy órarendet választanom, hogy pénteken nincsen órám, szóval ha utaznom kell edzés vagy verseny miatt, akkor azt meg tudom oldani.

Az egyetemen mennyire támogatnak abban, hogy közben élsportoló is vagy?

Nagyon segítőkészek. A tanév elején beszéltem a versenysportolókért felelős hölggyel, biztosítanak nekem télen edzési lehetőséget az egyetemi sportcsarnokban, és a kedvezményes tanulmányi rendet is megadták nekem.

Farkas Janka kerékpár cyclocross challenge Etyek
Az Etyeken megszerzett bronzéremmel kezdte a cyclocross-szezont
Fotó: Tóth Marcell / GazMag

Mennyit kell kint lenned Ausztriában?

Nincsen megkötés, amennyit jónak látok.

Esetleg kinéztél már magadnak valami versenyt a következő évre? Amire szeretnél mindenképp eljutni, vagy ahol jól akarsz menni.

Az országúti országos bajnokság mindenképpen. De szeretnék jól szerepelni az osztrák ligában, magam miatt és a csapat miatt is.

Lesznek többnapos versenyek is?

Idén is volt egy hasonló Horvátországban év elején. De az ugye nem konkrétan többnapos volt, csak egymás után két verseny. Azt nem tudom, hogy lesz-e idén többnapos versenyünk, de remélem, hogy igen. Én nagyon szeretném kipróbálni.

A már meglévő drosztok harmadát még idén felújítaná a Budapesti Közlekedési Központ. A taxiügyintézéssel kapcsolatos feladatok 2024 elején kerültek a BKK-hoz.

A csütörtöki nagy esés magával rántotta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének heti teljesítményét. A vezető részvények a hasító Telekom kivételével gyengültek.