Farkas Janka és Dina Márton nyerték a cyclocross magyar bajnokságot

A férfiak versenyében Dina Márton megvédte címét a terepkerékpáros ob-n, még a nők versenyében Vas Kata Blanka távollétében új versenyző kaparintotta meg a bajnoki trikót.

Dina Márton címét megvédve diadalmaskodott a férfi mezőnyben a cyclocross magyar bajnokságon vasárnap Debrecenben, a nőknél Farkas Janka győzött. A terepkerékpár ob-n hideg idő fogadta a versenyzőket és szurkolókat a debreceni VeloParkban. A délelőtt folyamán az utánpótlás korosztályok még mínusz 3 fokban kezdték meg szereplésüket, és bár az enyhén felhős időben elő-előbukkanó nap adott olykor némi melegséget, többnyire azonban inkább a metsző szél növelte még tovább a hidegérzetet. Az eső hiányában száraz pályán zajlottak a különböző korcsoportok viadalai, a felnőttek pedig már fagypont körüli hőmérsékletben rajtoltak.

Az már az ob előtt biztos volt, hogy a nőknél nem lesz címvédés, mivel a szakág legsikeresebb magyar kerékpárosa, a legutóbbi öt kiírásban diadalmaskodó Vas Kata Blanka csapata, az SD Worx spanyolországi edzőtáborában készül az országúti idényre, valamint az azt megelőző cyclocross világbajnokságra, amelynek a csehországi Tábor ad otthont február elején.

Vas távollétében Farkas Janka győzedelmeskedett, aki nagy csatában utasította maga mögé a tavaly harmadik Szekeres Viktóriát. A kecskeméti Hírös ESC friss bajnoka reményét fejezte ki, hogy az országúti ob-n majd összemérheti erejét Vas Kata Blankával. Az újdonsült bajnoknő a versenyt és a pályát is jónak értékelte, a sok emelkedővel és az épített rámpákkal, számos kanyarral technikásnak találta.

A kigyorsításoknál nagyon oda kellett figyelni, főleg úgy, hogy a szél is közrejátszott – fogalmazott, hozzátéve, hogy egy nappal korábban a pályabejáráson olyan érzése volt, mintha betonon tekert volna végig, ez meg is ijesztette, a hideg ugyanakkor nem zavarta. Szekeressel vívott csatáját szorosnak érezte, amint felidézte: az elején egy kanyarban meg tudta előzni riválisát, akitől már 30-40 másodpercre is eltávolodott, és bár később ellenfele utolérte és meg is előzte, végül egy emelkedős kanyarban vissza tudta venni az első helyet, amelyet ezután már nem is engedett ki a kezéből.

A nőkkel ellentétben a férfiaknál rajthoz állt a címvédő. Dina Márton – aki egy héttel korábban még betegséggel küzdött, és két nappal korábban vette át a szakág 2023-as legjobbjának járó elismerést a magyar szövetség díjátadó gáláján – a harmadik helyen fordult az első kanyarra, azonban már az első kör derekára megelőzte riválisait, akik a folytatásban nem tudták megközelíteni az ATT Invesments bringását.

Igyekeztem minél előbb előreállni és ez sikerült is. A rajtom nem volt a legfényesebb, de valahol a depó környékén már első voltam szerintem. Próbáltam mindent kiadni magamból és minél kevesebb hibával, minél gyorsabban teljesíteni a távot – értékelt a versenyt követően a vb-re készülő Dina, aki meglátása szerint mindent beleadott, ez egy jó teszt volt számára a jövő heti világkupa előtt.

Hozzátette, hogy az utolsó öt körben a kerékpárcserét is tudta gyakorolni. A pályát nehéznek és trükkösnek találta, mint rámutatott, az utolsó körökre kicsit olvadt is a jég és a sár, egy-két pocsolya helyenként csúszóssá tette, miközben máshol a hideg miatt porzott.

Az elit mezőny közvetlen utánpótlását jelentő junior kategóriákban a fiúknál az Eb-ezüstérmes Takács Zsombor győzött Vas Barnabás előtt, a lányoknál pedig Bruchner Regina védte meg korosztályos bajnoki címét.

A magyar bajnoksághoz hasonlóan Európa szinte minden országában szintén ezen a hétvégén rendezték meg az országos bajnokságokat. A fontosabb terepkerékpáros nemzetek közül Belgiumban Eli Iserbyt és Sanne Cant, Hollandiában Joris Nieuwenhuis és Lucinda Brand, az Egyesült Királyságban Cameron Mason és Anna Kay, Franciaországban Clément Venturini és Hélene Clauzel, Olaszországban Filippo Fontana és Sara Casasola, Luxemburgban Loic Bettendorff és Marie Schreiber, Svájcban Timon Rüegg és Alessandra Keller, Csehországban pedig Michael Boros és Kristyna Zemanova szerezte meg a bajnoki címet.


Eredmények, cyclocross magyar bajnokság:

Férfiak (8 kör, 16 kilométer):

  1. Dina Márton (ATT Investments) 58:45 perc
  2. Kárpáti Bálint (Kőbánya Cycling Team) 1 perc 22 másodperc hátrány
  3. Endrédi Máté (GreenZone ZKSE) 1 perc 29 másodperc hátrány
  4. Darányi Bence (KTM Team Hungary) 3 perc 48 másodperc hátrány
  5. Borsos Benedek (SVS Pro Team) 4 perc 16 másodperc hátrány

Nők (5 kör, 12 kilométer):

  1. Farkas Janka (Hírös ESC) 49:13 perc
  2. Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) 49:38
  3. Leányvári Sára (Cube-Csömör) 1 kör hátrány
  4. Punk Adrienn (Joyride) 1 kör hátrány
  5. Zsidai Lilla (KTM Team Hungary) 1 kör hátrány

Junior fiúk:

  1. Takács Zsombor (Superior Racing Team) 43:36 perc
  2. Vas Barnabás (Cube-Csömör) 1 perc 24 másodperc hátrány
  3. Zsembery Boldizsár (Superior Racing Team) 2 perc 29 másodperc hátrány

Junior lányok:

  1. Bruchner Regina (GreenZone ZKSE) 41:23 perc
  2. Tóth Réka (DSI Cycling Team) 5 perc 31 másodperc hátrány
  3. Mudra Málna (Green Riders Cycling Team) 8 perc 2 másodperc hátrány

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.