Az újabb történelmi csúcsokról szólt a június a Budapesti Értéktőzsdén

Az újabb történelmi csúcsokról szólt a június a Budapesti Értéktőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe júniusban újabb rekordokat ért el. A BUX 72 094,79 ponton zárt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent a májusi záróértékhez képest, és amely egyúttal napi rekord a hazai tőzsdetörténetben.

Júniusban a globális piacok felemás teljesítményt produkáltak. Az amerikai S&P500 index közel rekordmagasságban mozgott, közel 17 százalékos éves növekedéssel, miközben a volatilitást mérő VIX index alacsony szinten maradt. A tengerentúli államkötvények hozamai emelkedtek a friss amerikai inflációs adatok és a nagy mennyiségű új kötvénykibocsátás hatására. Erős maradt világszerte a dollár, főleg az évek óta gyengélkedő japán jen ellenében, amely a hónap végén 1986 óta nem látott mélypontra került. Európa vezető tőzsdéi, legfőképpen a választási időszak hatására enyhe csökkenést mutattak. A kínai ipar növekedési üteme jelentősen lassult az év hatodik hónapjában, és ez a piacokon is lecsapódott.

A nemzetközi folyamatokkal szemben a magyarországi tőkepiacon folytatódott a növekedés, a BUX index júniusban 72 094,79 ponton zárt, amely 6,2 százalékkal múlja felül az előző havi záróértéket, és amely egyúttal az index legmagasabb, egyben rekordnak tekinthető értéke is. A BÉT új indexei is pozitív hónapon vannak túl: a CETOP NTR 1 593,57 ponton, míg az XTEND 1 427,92 ponton zárt.

Júniusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb kereskedés, 108,2 milliárd forintértékben. A bankpapírt a Magyar Telekom követte, 35,9 milliárd forinttal, mely magas forgalom részben a Társaság saját részvény vásárlásának köszönhető, illetve harmadik helyen a Richter Gedeon végzett, 35,7 milliárd forinttal. A kis- és közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok közül a Multihome zárt különösen erős hónapot, 219 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 223,9 milliárd forintot tett ki júniusban, amely a napi átlagot tekintve 11,2 milliárd forintot jelent.

A júniusi hónap több fontos eseményt is hozott a Budapesti Értéktőzsde életében. Sor került a BÉT50 közösség idei exkluzív találkozójára, a BÉT50 Klubra, amely a középvállalati szektort célozza. A PannErgy 30 éves jubileumát, míg a BÉT az újjáalapításának 34. évfordulóját, egyben tőzsdei jelenlétének első évfordulóját ünnepelte.

Lezajlott a BÉT és az MBH Bank közös szervezésében megvalósuló BÉT & MBH Bank MentorHub programsorozatának első szakmai eseménye is, amelynek célja a közép- és nagyvállalatok fejlődésének elősegítése, mentorálásuk, illetve működésük és finanszírozásuk támogatása. A Budapesti Értéktőzsde immár második alkalommal tette közzé aktuális Fenntarthatósági Jelentését, amely átfogó képet nyújt a társaság fenntarthatósági törekvéseiről, ezúttal a 2023-as évre vonatkozóan.

A befektetési szolgáltatók között júniusban Concorde zárt az élen 118,3 milliárd forinttal, akit az Erste és a Wood & Company követett, 108,7 és 96,3 milliárd forinttal. Az árupiac forgalma több négyszeresére növekedett májushoz képest, az összforgalom 881,7 millió forintot tett ki.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.