A kedvezőtlen nemzetközi hangulat a BUX-ot is magával rántotta

Veszteséges volt a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséhez a vezető részvények többsége is hozzájárult.

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 69 536,56 ponton zárt pénteken, 342,87 ponttal, 0,49 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac forgalma a héten 45,08 milliárd forint volt az előző héten elért 50,21 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójából kiderült, hogy a BUX-index a héten is új történelmi rekordot állított be 70 700 pont közelében, de végül nem sikerült 70 ezer pont felett maradni. A forint jelentősen gyengült, amely részben a globális tőkeáramlási folyamatoknak volt köszönhető. Hozzátették, hogy a múlt pénteken a Scope Ratings német hitelminősítő felülvizsgálta Magyarország adósbesorolását, és nem változtatott a BBB besoroláson, amelyhez stabil kilátás van rendelve. A minősítést a nagyarányú külföldi befektetésekkel, az uniós finanszírozással támogatott növekedéssel, illetve a versenyképesség javulásával indokolták.

Az Equilor kiemelte, hogy folytatta a saját részvény vásárlásokat az OTP, amely a hétfői kereskedésben 25 213 darab, kedden 17 ezer darab, szerdán 31 673 darab, csütörtökön 48 531 darab saját részvényt vásárolt. Emlékeztettek arra is, hogy a Richter kedden piaczárás után jelentette be, hogy megtörtént a megállapodás a Mithra és leányvállalatának egyes belgiumi eszközeinek megvásárlásáról. A tranzakció tárgya az Estetra és a Neuralis részvényeinek 100 százaléka, illetve a vállalat egyes eszközeinek és licenszjogainak megvásárlása. A tranzakció által meghatározott vállalati érték 175 millió euró. A Richter közlése szerint a tranzakció egyedülálló lehetőséget teremt a nőgyógyászati üzletág világméretű kiszélesítésére, valamint lehetővé teszi az Egyesült Államokban és Japánban való terjeszkedést.

Arra is kitértek, hogy az Opus 2023 azonos időszakához képest 23 milliárd forinttal kevesebb bevételt ért el az első negyedévben. A csoport működését jellemző konszolidált EBITDA 24,7 milliárd forint volt, amely némileg elmaradt a 2023. első negyedévében elért eredménytől. A pénzügyi eredmény 2,9 milliárd forint lett, míg az adózott eredmény 12 milliárd forint körül alakult.

A vezető részvények közül:

  • A Mol árfolyama 0,63 százalékkal gyengült. A részvény 2822 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 6,06 milliárd forint volt.
  • Az OTP értéke 0,78 százalékkal mérséklődött a héten, pénteken 17 275 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 23,14 milliárd forint volt.
  • A Richter papírjai 1,85 százalékkal gyengülve 9300 forinton zártak pénteken, a részvény a héten 8,78 milliárd forintos forgalmat ért el.
  • A héten a vezető részvények közül emelkedett a Magyar Telekom árfolyama 0,39 százalékkal, a papír 1030 forinton zárt pénteken, 2,86 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6408,26 ponton zárt a héten, ami 184,28 ponttal, 2,96 százalékkal magasabb az előző hetinél.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.