Új indexeket és új rekordot is köszönthetett februárban a magyar tőzsde

Új indexeket és új rekordot is köszönthetett februárban a magyar tőzsde

Mozgalmasan alakult az év második hónapja a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 66 344,17 ponton zárta a februárt, miközben két új index is elrajtolt a pesti parketten.

Az év második hónapjában a globális tőkepiaci hangulatot több jelentős, egymással párhuzamosan futó folyamat is befolyásolta, a tengerentúlon a politikai aktualitások és a kamatcsökkentési javaslatok egyaránt alakították a piaci dinamikát. A bitcoin ára meghaladta az 50 ezer dollárt, miközben az infláció váratlanul magasabbnak bizonyult, mint azt előzetesen várták. Az Nvidia részvények vonzásában lévő vételi pánik emellett az emelkedést erősítette, ugyanakkor felvetette a túlzott optimizmus kockázatait. Franciaország kiemelte az Európai Unió tőkepiaci uniójának támogatását, miközben javasolta, hogy az egyes tagállamok önállóan lépjenek fel a gyorsítás érdekében. Az ázsiai részvénypiacok erőteljes teljesítményt mutatnak, különösen Kínában, ahol növekszik a fogyasztási kedv.

A magyarországi pénz- és tőkepiac februárban is meg tudta tartani a stabilitását, a BUX index 3 százalékos növekedéssel, 65 938,65 ponton zárt, a legmagasabb záróértékét pedig február 21-én produkálta, 66 344,17 ponton fejezve be a napot.

A vezető részvények közül a legnagyobb, 144,6 milliárd forint értékben februárban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a Mol, előbbi 35,7 milliárd, utóbbi 25,3 milliárd forintos forgalommal zárta a februárt. A BÉT, mint kibocsátó szintén kiemelkedő hónapot zárt, 14,2 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében ebben a hónapban 229,7 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 10,9 milliárd forintot jelent.

A forgalmi tendenciákon túlmutatóan is izgalmas hónapot zárt a BÉT: sor került az éves BÉT Legek díjátadó gálájára, amelynek keretein belül a tőzsde több kategóriában is elismerést adott át az előző év kiemelkedő teljesítményeiért. A gálaeseményen a tőzsde nem csupán értékelte az elmúlt évet, hanem ünnepélyesen elindította a következőt is. Szintén fontos mérföldkő volt, hogy február 19-én elindult a Budapesti Értéktőzsde XTEND indexe, amely az Xtend platformon jelen lévő kibocsátók részvényeinek teljesítményét tükrözi, napi számítás mellett. A BÉT szimbolikus csengője is megszólalt februárban, az AutoWallis Csoport ugyanis tőzsdei bevezetésének ötödik évfordulóját ünnepelte.

A befektetési szolgáltatók versenyét februárban az ERSTE zárt az élen, 124 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig a Concorde és a Wood & Company érte el 106 és 104,4 milliárd forinttal. Az árupiac csendes hónapot zárt: az összforgalom 731,12 millió forintot tett ki.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.