Elrajtoltak a Budapesti Értéktőzsde új indexei

Elrajtoltak a Budapesti Értéktőzsde új indexei

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A középvállalatokra specializált Xtend piachoz kapcsolódó indexet indított február 19-én a Budapesti Értéktőzsde. A mutató a jövőben referenciaként szolgál majd a befektetők számára a hazai gazdaság gerincét alkotó középvállalati szektor Xtenden jelen lévő képviselőinek teljesítménye kapcsán. Az XTEND index indulás a növekvő vállalati szegmens bővülését tükrözi – derült ki a BÉT közleményéből. Az új mutató lehetővé teszi a befektetők számára a részvénypiac jobb követését, valamint nagyobb láthatóságot is biztosít a kibocsátóknak. A középvállalati fókuszú indexszel párhuzamosan elindult az új, valós időben számított CETOP index is, amely a közp-európai országok blue chip részvényeiből tevődik össze.

Hétfőn lehetett először kereskedni a Budapesti Értéktőzsde XTEND indexével, amely az Xtend platformon jelen lévő kibocsátók részvényeinek teljesítményét tükrözi, napi számítás mellett. Az index felülvizsgálatát negyedéves gyakorisággal végzi el a BÉT, ezzel is támogatva a piac új szereplőinek gyorsabb indexbe kerülését. A pesti tőzsde számára kiemelten fontos, hogy a magyar értékpapírok likviditásában és ármeghatározásában vezető szerepet töltsön be. Ezt a törekvést a tőkepiaci értéklánc hatékonyságának növelése mellett az indexfejlesztések jelentősen támogatják.

A fejlesztés egyúttal a Budapesti Értéktőzsde középvállalati szektor fejlődésének támogatására irányuló stratégiai céljának legújabb lépcsőfoka, amelynek jegyében korábban olyan mérföldköveket valósított meg a BÉT, mint az Xtend piac 2017-es indulása, a társaságok nyilvános piacra lépését elősegítő szolgáltatáspaletta kiépítése, valamint a szektor zöld átállását elősegítő programok életre hívása.

A középvállalatok tőzsdére lépésének ösztönzésére irányuló munkánk sikeres volt, a BÉT Xtend piacon jegyzett kibocsátók száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt két évben. Az új index elindulása lehetővé teszi, hogy a befektetők naprakész információhoz jussanak a szegmens teljesítményéről, közvetetten pedig a likviditásra is jótékony hatással lehet a részvénymutató. Az új CETOP index-szel pedig azt a célt támogatjuk, hogy referenciaként szolgáljon a közép-európai térség iránt érdeklődő befektetők számára, ezáltal is támogatva őket befektetési döntéseikben – emelte ki az indulás kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

A CETOP index – mind a meglévő, napi számítású, mind az új, valós időben számított index – referenciamutatóként szolgál. A Budapesti Értéktőzsde számára kiemelten fontos, hogy innovatív megoldásokkal és befektetési lehetőségekkel szolgáljon a hazai és regionális befektetők számára, folyamatosan bővítve a befektetési opciókat.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.