Tovább bővül a Mol Bubi hálózata

Tovább bővül a Mol Bubi hálózata

Márciustól hat új állomással bővül a budapesti közbringarendszer, a XI. és XIII. kerületekben létesít új Mol Bubi állomásokat a BKK.

Hat új állomással bővíti a Mol Bubi közbringarendszer hálózatát idén tavasszal a Budapesti Közlekedési Központ. A közlekedési vállalat közleménye szerint a fejlesztések – amelyeket társadalmi egyeztetések előztek meg – a XI. és a XIII. kerületben valósulnak meg. Az új állomásokkal városszerte már 207 helyszínen lesznek elérhetők a jellegzetes, zöld biciklik.

A BKK a Bubi-állomások telepítését nem csupán önkormányzati forrásokból, hanem partneri megállapodásokon keresztül is finanszírozza. Ennek köszönhető, hogy a helyszínek közül öt a XI. kerületi önkormányzat, a XIII. kerületi helyszín pedig az EY (korábbi nevén Ernst & Young) hozzájárulásával valósul meg.

Az új állomásokat az alábbi csomópontokon alakítja ki a társaság:

  • a Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkán (XI. kerület)
  • a Vincellér utca és a Bocskai út sarkán (XI. kerület)
  • Hengermalom út – Budafoki út – a Budafoki úthoz közeli zebránál (XI. kerület)
  • Hauszmann Alajos utca – Szerémi út kereszteződésnél – a Szerémi úton, a bringasáv mellett, a zebra után (XI. kerület)
  • az Etele út – Fehérvári úthoz tartozó kerékpársáv mellett (XI. kerület), valamint
  • az EY előtt, a Váci út 20. szám alatt – a Radnóti Miklós utca és a Váci út sarkán (XIII. kerület)

A BKK rendszeresen figyeli azt is, hogy egy-egy bővítés hány új felhasználó számára biztosít további közlekedési lehetőségeket. A cég tapasztalati alapján a 2023-as, zuglói bővítéseket követően például az új ügyfelek aránya ezeken az állomásokon hónapról-hónapra 20-30 százalékot ért el.

A fővárosi közlekedési vállalat egy korábbi felmérése szerint a többség munkába járásra, illetve a munkából hazajutásra (57 százalék) használja a zöld kerékpárokat, emellett sokan intézik ügyeiket, kisebb vásárlásaikat (49 százalék) is a Mol Bubival, illetve szórakozni is közbringával járnak (40 százalék).

A fővárosban utazók többek között fontos közlekedési csomópontokban (például a Szentlélek téren vagy Zugló vasútállomáson) és közösségi közlekedési megállók közelében vehetik fel és adhatják le a Mol Bubi bicikliket. A közbringarendszer flottában már összesen 2460 kerékpár szolgálja a budapestiek kényelmét, a kerékpárokkal legfeljebb 10-15 perc alatt bárhová gyorsan el lehet jutni a város belső részein, hosszabb távolságokra pedig a szolgáltatás rugalmasan kombinálható a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.