Tovább bővül a Mol Bubi hálózata

Tovább bővül a Mol Bubi hálózata

Márciustól hat új állomással bővül a budapesti közbringarendszer, a XI. és XIII. kerületekben létesít új Mol Bubi állomásokat a BKK.

Hat új állomással bővíti a Mol Bubi közbringarendszer hálózatát idén tavasszal a Budapesti Közlekedési Központ. A közlekedési vállalat közleménye szerint a fejlesztések – amelyeket társadalmi egyeztetések előztek meg – a XI. és a XIII. kerületben valósulnak meg. Az új állomásokkal városszerte már 207 helyszínen lesznek elérhetők a jellegzetes, zöld biciklik.

A BKK a Bubi-állomások telepítését nem csupán önkormányzati forrásokból, hanem partneri megállapodásokon keresztül is finanszírozza. Ennek köszönhető, hogy a helyszínek közül öt a XI. kerületi önkormányzat, a XIII. kerületi helyszín pedig az EY (korábbi nevén Ernst & Young) hozzájárulásával valósul meg.

Az új állomásokat az alábbi csomópontokon alakítja ki a társaság:

  • a Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkán (XI. kerület)
  • a Vincellér utca és a Bocskai út sarkán (XI. kerület)
  • Hengermalom út – Budafoki út – a Budafoki úthoz közeli zebránál (XI. kerület)
  • Hauszmann Alajos utca – Szerémi út kereszteződésnél – a Szerémi úton, a bringasáv mellett, a zebra után (XI. kerület)
  • az Etele út – Fehérvári úthoz tartozó kerékpársáv mellett (XI. kerület), valamint
  • az EY előtt, a Váci út 20. szám alatt – a Radnóti Miklós utca és a Váci út sarkán (XIII. kerület)

A BKK rendszeresen figyeli azt is, hogy egy-egy bővítés hány új felhasználó számára biztosít további közlekedési lehetőségeket. A cég tapasztalati alapján a 2023-as, zuglói bővítéseket követően például az új ügyfelek aránya ezeken az állomásokon hónapról-hónapra 20-30 százalékot ért el.

A fővárosi közlekedési vállalat egy korábbi felmérése szerint a többség munkába járásra, illetve a munkából hazajutásra (57 százalék) használja a zöld kerékpárokat, emellett sokan intézik ügyeiket, kisebb vásárlásaikat (49 százalék) is a Mol Bubival, illetve szórakozni is közbringával járnak (40 százalék).

A fővárosban utazók többek között fontos közlekedési csomópontokban (például a Szentlélek téren vagy Zugló vasútállomáson) és közösségi közlekedési megállók közelében vehetik fel és adhatják le a Mol Bubi bicikliket. A közbringarendszer flottában már összesen 2460 kerékpár szolgálja a budapestiek kényelmét, a kerékpárokkal legfeljebb 10-15 perc alatt bárhová gyorsan el lehet jutni a város belső részein, hosszabb távolságokra pedig a szolgáltatás rugalmasan kombinálható a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...