Második helyen végzett a hoogerheidei világkupán Vas Kata Blanka

Második helyen végzett a hoogerheidei világkupán Vas Kata Blanka

A hollandiai Hoogerheidében folytatódott a cyclocross világkupa-sorozat. A február eleji világbajnokság előtti utolsó versenyen Vas Kata Blanka a szezonbeli legjobb eredményét elérve második lett. Az U19-es lányok futamában Bruchner Regina a hetedik helyen zárt.

A február első hétvégéjén a csehországi Táborban megrendezendő terepkerékpáros világbajnokság előtt egy héttel Hoogerheide adott otthont a szezon utolsó világkupa-versenyének. A kicsivel több mint hatezer lakosú hollandiai kisvárosban hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy megtekintse a legrangosabb versenysorozat zárását.

A nők versenyében összesen 14 hazai versenyző indult, de ott volt a rajtnál Vas Kata Blanka is. Az SD Worx 22 éves magyar bringása a nem túl jó rajtot követően hamar felzárkózott, és szinte végig az élbolyban versenyzett a jövő heti vb helyszínéhez karakterisztikájában nagyon hasonlító pályán. A végjátékra a világbajnok Fem Van Empellel és a friss holland bajnok Lucinda Branddal hárman maradtak, volt olyan periódus, amikor a magyar versenyző az élen is állt. A verseny végül a célegyenesben dőlt el, Van Empel egy jó ütemben megkezdett hosszú hajrának köszönhetően megnyerte a viadalt, Vas Blanka 1 másodperc hátránnyal lemaradva a másodikként gurult át a célvonalon, a dobogó harmadik fokára Brand állhatott fel.

A magyar versenyzőnek a jelenlegi szezonban ez a legjobb vk-eredménye, egy héttel korábban a spanyolországi Benidormban az ötödik helyen zárt. A legjobb világkupa-eredménye a 2021. októberében Overijsében szerzett győzelem.

A férfiak versenyében a hollandok kisajátították maguknak a pódiumot: a világbajnok Mathieu Van der Peol győzött Joris Nieuwenhuis és Pim Ronhaar előtt.

Az utánpótlás kategóriákban is voltak magyar indulók. Az U19-es fiúknál Takács Zsombor a 27. helyen végzett, Zsembery Boldizsár pedig nem ért célba. Az U23-as férfiak futamában Endrédi Máté a 44. lett. Az U19-es lányok versenyében Bruchner Regina egy újabb jó eredményt ért el, a győztes szlovák Viktória Chladonova mögött 1 perc 52 másodperces hátrányban a hetedik helyen zárt. A zalaegerszegi versenyző is előrelépett, egy hete Benidormban a tizedikként ért célba.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.