Az ötödik helyen végzett a benidormi világkupán Vas Kata Blanka

A Spanyolországban található Benidormban folytatódott a terepkerékpáros világkupa-sorozat. A versenyen több magyar bringásnak is szurkolhattunk, nők elit versenyében Vas Kata Blanka az előkelő ötödik helyen ért célba.

Az elmúlt hetekben megszokott belga és holland helyszínek után ezúttal új terepre, és teljesen más időjárási körülmények közé érkezett a terepkerékpáros világkupa mezőnye. Január 21-én, vasárnap a spanyolországi Benidorn volt ugyanis a cyclocross verseny házigazdája. A 70 ezer lakosú város nincs messze attól a helyszíntől, ahol Vas Kata Blanka a héten névváltoztatáson áteső csapatával már több mint egy hete edzőtáborozik, így természetesen a 22 éves magyar bringás is elindult a versenyen.

A gyakorlott nézők számára szokatlan látvány volt Vas Kata Blankát cyclocross versenyen az SD Worx – Protime normál mezében látni, ugyanis kihagyta az országos bajnokságot, és 2019 januárja óta először nem az övé a bajnoki trikó – Vas távollétében azt Farkas Janka szerezte meg.

A magyar bringás a szezon során nem először ragadt be a rajtnál, azonban remek versenyzéssel, folyamatosan előrelépkedve az élmezőny közvetlen üldözői közé küzdötte fel magát, volt, amikor a negyedik helyért is harcban volt. Az élen hatalmas csata alakult ki három holland versenyző között, és Fem Van Empel végül egy nüansznyival, 1 másodperccel tudta maga mögé utasítani Puck Pietersét. A harmadik helyre Ceylin del Carmen Alvarado, a negyedikre Lucinda Brand érkezett be. Vas Kata Blanka a legjobb nem holland versenyzőként, 33 másodperc hátránnyal az előkelő ötödik helyen zárt.

A férfiak elit versenye is nagy izgalmakat tartogatott, ugyanis a szezonban utoljára mérte össze erejét a nagy hármas, vagyis Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel és Tom Pidcock. Bár a futam nagy részében valóban egymással meccseltek, a végjátékra megbomlott a trió, és végül teljes belga dobogó született. A győztes Van Aert mellé Michael Vanthourenhout és Thibau Nys állhatott fel. Van der Poel az 5., Pidcock pedig a 9. helyen végzett. A verseny egyetlen magyar indulója, az egy hete az ob-t megnyerő Dina Márton 5. 51 másodperc hátránnyal a 36. pozícióban gurult át a célvonalon 

Az utánpótlás kategóriákban is szép eredményeket értek el a magyarok. Az U19-es lányoknál Bruchner Regina a tizedik helyen végzett. Az U19-es fiúk futamában Takács Zsombor 7., Vas Barnabás 13., Zsembery Boldizsár pedig 35. lett. Az U23-as férfiak versenyében Endrédi Márk a 39. helyen ért célba.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.