Az elektromos autógyár bejelentése felpörgette Szeged ingatlanpiacát

Az elektromos autógyár bejelentése felpörgette Szeged ingatlanpiacát

A kínai BYD autógyár beruházásának bejelentése már év elején nagy lendületet adott a szegedi lakóingatlanok iránti keresletnek. A közeljövőben a környékbeli településeken is jelentős bővülésre számítanak a szakértők.

Magasabb fordulatszámra kapcsolt a szegedi és a Csongrád vármegyei lakáspiac azt követően, hogy a kínai BYD tavaly decemberben bejelentette, hogy elektromos autógyárat épít a vármegyeszékhelyen. Ez ugyanaz a cég, amely Komáromban már évek óta elektromos buszokat gyárt, a szegedi beruházás azonban sokkal nagyobb volumenű lesz.

Az eladó lakások és házak iránt országosan már több mint 210 ezer érdeklődés érkezett 2024 januárjában az ingatlan.com oldalán, ami éves összehasonlításban 20 százalékos bővülést jelent. Az ingatlanközvetítő portál friss elemzése szerint a legnagyobb növekedést Szeged érte el, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 68 százalékkal emelkedett, ami messze a legjelentősebb növekedés a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében.

Az adatokból látszik, hogy a gyárberuházás a szegedi lakóingatlanokat is felértékelheti. Tavaly januárban például az eladó új építésű szegedi lakások és házak átlagos négyzetméterára 907 ezer forint volt, a decemberi bejelentés előtt 911 ezer forintot tett ki, idén januárban viszont már 958 ezer forintra nőtt. A használt lakások áraira egyelőre még nem volt hatással az autógyár Szegedre költözése. Az átlagos négyzetméterár a 2023 januári 647 ezer forintról a decemberi bejelentésig 661 ezer forintra, idén januárra pedig 670 ezer forintra emelkedett – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Csongrád-Csanád vármegyében a használt lakóingatlanokat januárban átlagosan 542 ezer forintért árulták a tulajdonosok. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező városai közül Hódmezővásárhelyen 376 ezer, Szentesen 303 ezer, Makón 291 ezer, Csongrádon 271 ezer forintnál tartottak az árak 2024 első hónapjában. A Szeged tágabb vonzáskörzetébe tartozó Deszken 584 ezer, Újszentivánon 552 ezer forintra, Sándorfalván 407 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Balogh László azt is elárulta, hogy a mögöttünk hagyott hetekben látott változások alapján a gyárberuházás berobbantja a szegedi és a vármegyei lakáspiacot, ahogy ez történt korábban Győrben, Debrecenben vagy Kecskeméten is.

Szeged egyébként is kiemelt helyzetben van az ingatlanpiacon, mert nem csak regionális központról, hanem az ország egyik legnagyobb egyetemvárosáról beszélünk. Emiatt pedig már eleve jelentős értéket képviselnek a szegedi lakóingatlanok, amelyek árai a következő 2-3 évben az országos átlagot meghaladó mértékben nőhetnek – fűzte hozzá az ingatlanszakértő.

A szegedi kiadó lakások jelenleg az egyetemvárosok középmezőnyében helyezkednek el havi 140 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, de a helyi albérletpiacon is felértékelődésre számít Balogh László, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években nem csak Szegeden, de a környékbeli településeken is komoly lakáspiaci élénkülésre lehet számítani. Az erősödő kereslet viszont nem egy csapásra épül be az ingatlanárakba, hanem akár több éven át tartó folyamat eredményeként.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe emelkedéssel zárta a négy kereskedési napból álló hetet. A vezető részvények kivétel nélkül erősödéssel vették ki a részüket a BUX eredményéből.