Az elektromos autógyár bejelentése felpörgette Szeged ingatlanpiacát

Az elektromos autógyár bejelentése felpörgette Szeged ingatlanpiacát

A kínai BYD autógyár beruházásának bejelentése már év elején nagy lendületet adott a szegedi lakóingatlanok iránti keresletnek. A közeljövőben a környékbeli településeken is jelentős bővülésre számítanak a szakértők.

Magasabb fordulatszámra kapcsolt a szegedi és a Csongrád vármegyei lakáspiac azt követően, hogy a kínai BYD tavaly decemberben bejelentette, hogy elektromos autógyárat épít a vármegyeszékhelyen. Ez ugyanaz a cég, amely Komáromban már évek óta elektromos buszokat gyárt, a szegedi beruházás azonban sokkal nagyobb volumenű lesz.

Az eladó lakások és házak iránt országosan már több mint 210 ezer érdeklődés érkezett 2024 januárjában az ingatlan.com oldalán, ami éves összehasonlításban 20 százalékos bővülést jelent. Az ingatlanközvetítő portál friss elemzése szerint a legnagyobb növekedést Szeged érte el, az ottani lakóingatlanok iránti kereslet 68 százalékkal emelkedett, ami messze a legjelentősebb növekedés a megyei jogú városok és vármegyeszékhelyek körében.

Az adatokból látszik, hogy a gyárberuházás a szegedi lakóingatlanokat is felértékelheti. Tavaly januárban például az eladó új építésű szegedi lakások és házak átlagos négyzetméterára 907 ezer forint volt, a decemberi bejelentés előtt 911 ezer forintot tett ki, idén januárban viszont már 958 ezer forintra nőtt. A használt lakások áraira egyelőre még nem volt hatással az autógyár Szegedre költözése. Az átlagos négyzetméterár a 2023 januári 647 ezer forintról a decemberi bejelentésig 661 ezer forintra, idén januárra pedig 670 ezer forintra emelkedett – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Csongrád-Csanád vármegyében a használt lakóingatlanokat januárban átlagosan 542 ezer forintért árulták a tulajdonosok. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező városai közül Hódmezővásárhelyen 376 ezer, Szentesen 303 ezer, Makón 291 ezer, Csongrádon 271 ezer forintnál tartottak az árak 2024 első hónapjában. A Szeged tágabb vonzáskörzetébe tartozó Deszken 584 ezer, Újszentivánon 552 ezer forintra, Sándorfalván 407 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Balogh László azt is elárulta, hogy a mögöttünk hagyott hetekben látott változások alapján a gyárberuházás berobbantja a szegedi és a vármegyei lakáspiacot, ahogy ez történt korábban Győrben, Debrecenben vagy Kecskeméten is.

Szeged egyébként is kiemelt helyzetben van az ingatlanpiacon, mert nem csak regionális központról, hanem az ország egyik legnagyobb egyetemvárosáról beszélünk. Emiatt pedig már eleve jelentős értéket képviselnek a szegedi lakóingatlanok, amelyek árai a következő 2-3 évben az országos átlagot meghaladó mértékben nőhetnek – fűzte hozzá az ingatlanszakértő.

A szegedi kiadó lakások jelenleg az egyetemvárosok középmezőnyében helyezkednek el havi 140 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, de a helyi albérletpiacon is felértékelődésre számít Balogh László, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években nem csak Szegeden, de a környékbeli településeken is komoly lakáspiaci élénkülésre lehet számítani. Az erősödő kereslet viszont nem egy csapásra épül be az ingatlanárakba, hanem akár több éven át tartó folyamat eredményeként.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...