A női rapidsakk és villámsakk Eb-t is Alexandra Kosteniuk nyerte

A női rapidsakk és villámsakk Eb-t is Alexandra Kosteniuk nyerte

Vasárnap véget ért a Monte Carloban megrendezett női rapidsakk és villámsakk Európa-bajnokság. A korábban a hagyományos sakkban is világbajnok Alexandra Kosteniuk révén mindkét műfajban svájci győzelem született.

Időpont-áthelyezés miatt 2024. januárjában került megrendezésre a női sakkozok rapid és blitz Európa-bajnoksága. A Monacóban megtartott viadalon három magyar versenyzőért is szoríthattunk.

A blitz, más néven villámsakk küzdelmeiben 104 versenyző mérte össze erejét. A tizenhárom forduló során 10 pontot gyűjtve az orosz származású, svájci színekben versenyző Alexandra Kosteniuk szerezte meg az első helyet a spanyol színekben asztalhoz ülő Sarasadat Khademalsharieh és a georgiai Bella Khotenashvili előtt. A magyar sakkozók közül Lázárné Vajda Szidónia a 9 ponttal a 9., Hoang Thanh Trang 7,5 ponttal a 26., Papp Petra pedig szintén 7,5 ponttal a 28. helyen végzett.

A rapid műfajban tizenegy fordulóban döntötték el, hogy a 116 résztvevő közül ki a kontinens legjobbja. Az első helyet, 9 pontot szerezve, itt is Alexandra Kosteniuk kaparintotta meg, a bolgár Antoaneta Stefanova és a német Elisabeth Paehtz előtt. A magyarok közül a 7,5 pontot szerző Hoang Thanh Trang a 13., Lázárné Vajda Szidónia 6 ponttal a 47., Papp Petra pedig 5,5 ponttal az 53. helyen zárta a versenyt. Érdekesség, hogy a rapid küzdelmek során asztalhoz ült a női sakk korábbi világbajnoka és élő legendája, a 81 éves Nona Gaprindashvili is, a georgiai játékos 6 pontot szerezve a 43. helyen végzett.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandra Kosteniuk (@chessqueen)

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.