Nőtt a tram-train népszerűsége, de az utazás ára is emelkedik

Nőtt a tram-train népszerűsége, de az utazás ára is emelkedik

Már több mint két éve közlekedik Szeged és Hódmezővásárhely között a vasútvillamos. Tavaly több mint 2,3 millió utazás történt a járatokon. Az áremelkedés azonban a tram-traint is érintette.

November végén ünnepelte indulásának második születésnapját a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos. A járatok csúcsidőben 20 percenként közlekednek és az elmúlt 2 évben több mint 1,7 millió kilométert tettek meg. 2023-ban összesen 467 ezer menetjegyet váltottak a járatokra és közel 13 ezer bérletet vásároltak májusig a szerelvényekre – ismertette az adatokat a MÁV.

A vasúttársaság emlékeztetett, hogy a vasútvillamosokon az országbérletekkel és a Csongrád-Csanád vármegyei bérletekkel is lehet utazni, utóbbiból 2023-ban a MÁV-VOLÁN-csoport 120 981 darabot értékesített, ebből 52 688 kedvezményes árú volt, míg teljesárúból 68 293 kelt el. A tram-trainen tavaly összességében 2,3 milliónál is több utazás történt. A legtöbb jegyet az automatákból (41 százalék) váltották az utasok, a fedélzeti jegyvásárlás a második legkedveltebb 36 százalékkal, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén a MÁV app áll 13 százalékkal.

Január elsejétől a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train járatok díjszabása is módosult. A teljesárú menetjegyek ára Szeged-Algyő között 130, Algyő-Hódmezővásárhely 140, a teljes szakaszon 85, míg Hódmezővásárhelyen belül 150 forinttal nőtt. A kedvezményes jegyek a kedvezmény mértékével arányosan változtak. A kerékpárjegyek és a kutyajegyek ára pedig változatlan maradt. Szintén változott a pótdíjak mértéke is. A helyszíni pótdíj 8800 forintról 9600-ra, 3 és 30 nap közötti befizetés esetén 14500-ról 16000-re, 30 napon túl 32 ezerről 35 000 forintra emelkedett, az utólag bemutatás összege pedig 1200-ról 1300 forintra emelkedett.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...