Először csengettek euró alapú részvénynek a Budapesti Értéktőzsdén

Először csengettek euró alapú részvénynek a Budapesti Értéktőzsdén

Sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde történetének első euró alapú részvénykibocsátása. A Shopper Park Plus nyilvános részvényértékesítés keretében összesen csaknem 37,2 millió euró értékben vont be tőkét, egyúttal bevezetve részvényeit a Prémium Kategóriába.

A Shopper Park Plus november 21-i tőzsdei bevezetésével a Prémium Kategória immár 23 kibocsátót számlál. A tőzsdei kereskedés indulását ünnepélyes csengetéssel üdvözölte a hazai tőkepiac a BÉT székhelyén, amelyen többek között Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Bárány Kristóf, a Shopper Park Plus igazgatósági elnöke is részt vett. A kereskedés elindítása történelmi jelentőségű, hiszen ez volt az első euró alapú részvénykibocsátás a BÉT-en.

A Shopper Park Plus nyilvános részvényértékesítése felülmúlta az előzetes várakozásokat, hiszen a lakossági befektetők részéről 67, az intézményi befektetők részéről közel 78 százalékos túljegyzéssel zárult.

A társaság végül 37,21 millió euró (hozzávetőlegesen 14 milliárd forint) értékű tőkeemelést hajtott végre.

A BÉT Prémium Kategóriájában a Shopper Park Plusnak a kereskedés megkezdésével összesen 11 577 618 darab részvénye jelenik meg, bevezetési áron (10,8 euró) számolva összesen 125 millió euró (csaknem 47 milliárd forint) értékben.

A Shopper Park Plus a kelet-közép-európai ingatlanpiacon meghatározó Adventum csoport részeként működik, és jelenleg 18 kiskereskedelmi ingatlant üzemeltet a térségben. A vállalat portfóliója magában foglal 4 csehországi és 14 magyarországi egységet, amelyek összesen több mint 320 ezer négyzetméter bruttó bérelhető területen helyezkednek el, közel 600 üzlethelyiséget kínálva.

A nyilvános piacra lépéssel a Shopper Park Plus (SPLUS) megerősítette elkötelezettségét a tőkepiaci fejlődés mellett. A kibocsátás egyúttal jelentős mérföldkő a vállalat történetében, és tovább erősíti a cég vezető pozícióját a kiskereskedelmi ingatlanpiacon.

Már a 2022-es ingatlanportfólió-akvizíciót követően elindítottuk az előkészítő folyamatot annak érdekében, hogy még az idén be lehessen vezetni a BÉT Prémium kategóriájába a kiskereskedelmi bevásárlópark-portfóliót tulajdonló társaságot. A tőkepiaci megjelenés még transzparensebbé teszi a működést, miközben a sikeres tőzsdei bevezetést követően elérni kívánt szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) forma adóelőnyökkel is bír. Eltökélt célunk, hogy a Shopper Park Plus hosszabb távon a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb retail park portfólió tulajdonosává és üzemeltetőjévé válhasson – nyilatkozta a bevezetés kapcsán Bárány Kristóf, a Shopper Park Plus Igazgatóságának elnöke.

A tőzsdén keresztül elérhető tőkepiaci források a banki finanszírozással kombinálva képesek finanszírozni a hazai vállalatok növekedési, beruházási céljait, ami jelentős forrása a gazdasági növekedésnek és versenyképességnek. Ennek kiváló példája a Shopper Park Plus tőzsdei megjelenése – emelte ki Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.