Miért van szüksége a női kerékpársportnak az U23-as kategóriára?

Miért van szüksége a női kerékpársportnak az U23-as kategóriára?

A versenyzők és a szakértők szerint is hasznos a World Tour sorozat és a junior versenyek között egy köztes lépcsőfok. Vas Kata Blanka U23-as világbajnoki címe itthon is ráirányította a figyelmet a korcsoportra.

A napokban rendezik a Tour de l'Avenir Femmes országúti kerékpárverseny első kiírását. A verseny koncepciója az, hogy a mezőnyben kizárólag U23-as korosztályba tartozó női bringások lehetnek, hogy ezáltal lehetőséget kapjanak arra, hogy bizonyítsák, ők lehetnek a sportág következő sztárjai. Ennek kapcsán arra kereste a választ a Cyclingnews cikke, hogy mennyire van létjogosultsága az U23-as korcsoportnak a kerékpározásban, és azon belül a női kerékpársportban.

A női mezőnyben nagyon kevés olyan lehetőség van, amikor az U23-as korosztály tagjai egymással versenyezhetnek. Példának okáért a magyar szurkolók számára kedves Glasgow-i összkerékpáros világbajnokságon is egy mezőnyben küzdöttek az U23-as és a felnőtt bringások. A fiatalabb korcsoport világbajnoki címét Vas Kata Blanka szerezte meg, akin sajnos nem sokszor láthatjuk majd a szivárványszínű pólót, mivel az U23-as világbajnoki trikót csak az U23-as versenyeken lehet viselni (a magyar bringás pedig főleg a felnőttek között versenyez). Ilyen verseny többek között az Európa-bajnokság U23-as versenye, melyet a felnőttektől külön rendeznek, illetve néhány korosztályos verseny, mint az először megrendezett, több napos Tour de l’Avenir Femmes.

Ezzel szemben a férfiak U23-as kategóriájában hosszú évek óta számos, magas rangú verseny létezik, amelyek a tehetségfejlesztés egy fontos lépcsőfokát adják, és jó néhány bringás számára nyújtott felbecsülhetetlen értékű fejlőd��si lehetőséget. Ugyanis sok tehetséges versenyzőnek szüksége van erre, nem mindenki Tadej Pogacar vagy Remco Evenepoel, akik már húszéves koruk óta az országúti kerékpározás klasszisai közé tartoznak.

A női mezőnyben azonban ez a lépcsőfok eddig szinte teljesen kimaradt, így a legjobb junior versenyzőknek azonnal fel kell ugrania a felnőtt WorldTourba, ami sokszor a kelleténél nagyobb szintlépés.

Egy kicsit sokkoló érzés a juniorból egyenesen az elitbe kerülni. Nehéz fiatalként megérkezni a hatalmas versenyekre. Juniorként nyered a versenyeket, a következő évben pedig már a célba érésért is küzdened kell. Ez mentálisan elég nehéz – nyilatkozta a Cyclingnewsnak a 22 éves brit Anna Shackley, aki Vas Blanka klubtársa az SD Worxnél.

Az elmúlt években sok olyan versenyző volt, aki juniorként nagy ígéretnek tűnt, azonban a húszas évei elején elhagyja a sportágat. 2021-ben az amerikai Kaia Schmid a második helyen végzett a juniorok országúti mezőnyversenyében a leuveni világbajnokságon, amely csupán a második versenye volt Európában. A kiugró eredményének köszönhetően szerződést kapott a következő szezonra a Human Powered Health World Tour csapatában. Azonban a következő két szezon nehéz volt a most 20 éves versenyző számára. Betegségekkel és sérülésekkel küzdött, és egy bukást követően három hónapig nem tudott versenyezni, és ezek csak rátették még néhány lapáttal arra, hogy a váltás mentálisan eleve nehéz volt Schmidnek.

Már két éve nem álltam dobogón, emiatt az önbizalom egy kicsit megcsappant. Amikor arra gondolsz, hogy ’Ó, hogy fogom ma befejezni a versenyt?’ Vagy éppen az 50. helyért harcolsz a klasszikus versenyeken, akkor egy kicsit elveszíted az önbizalmadat – mondta erről az amerikai bringás. Hozzátette, hogy több alacsonyabb szintű, vagy akár korosztályos verseny segítené a hozzá hasonló versenyzők fejlődését.

Az alacsonyabb szintű versenyeken való indulás lehetővé teszi, hogy megtartsd az önbizalmadat, és segít megtanulni, hogyan kell megnyerni egy versenyt. Az elmúlt két évben nagyon sokat tanultam a klubtársaimtól. Hasznos volt csapatban dolgozni, és látni, miként működik egy World Tour-csapat. De úgy gondolom, hogy ez a fejlődési aspektus is nagyon fontos lett volna – fejtette ki Kaia Schmid.

Hasonló véleményen van Natascha den Ouden, az AG Insurance-Soudal-QuickStep csapatvezetője, aki a jelenlegi egyetlen, UCI által regisztrált U23-as női csapat, az AG Insurance-NXTG irányításáért is felel. Szerinte a fiatal versenyzőknek fontos, hogy kisebb versenyeken pallérozódjanak, ahol nemcsak versenyzői képességeiket erősíthetik, hanem emberként is fejlődhetnek. Álláspontja szerint a legtöbb versenyző számára nem megfelelő módja a fejlődésnek az, ha egyből bedobják a World Tour mélyvízébe.

Amikor egyenesen a World Tourra mennek, akkor nem versenyeznek, hanem csak próbálnak célba érni. Ez nem része a fejlődésnek. Meg kell tanulni csapatként tekerni, taktikát felfedezni, és hibázni is. A hibákból is tanulsz. Jó néhány 18 vagy 19 éves versenyzőnek több időre van szüksége ahhoz, hogy erősebb legyen, hogy jobban versenyezzen, és hogy a személyisége is kellően éretté váljon a legmagasabb szinthez – fejtette ki Den Ouden.

Úgy véli, hogy a World Tour-csapatok kitiltása néhány alacsonyabb szintű UCI-versenyről lehetővé tenné, hogy a fiatal tehetségek fejlődjenek, mivel hasonló szintű versenyzőkkel mérhetnék össze erejüket. Ez a megoldás a férfiak versenyein már régóta létezik.

Remélem, hogy az UCI hamarosan úgy dönt, hogy lezárja az 1.2-es és 2.2-es versenyeket a World Tour-sorok előtt. Így a kisebb csapatok is be tudják tenni a versenyzőiket, több kerékpárosnak nyílna lehetősége arra, hogy megmutassa magát. Sok tehetség van most is a sportágban, akiknek lehetőséget kell kapniuk. Fontos lenne, hogy egyre több World Tour-csapatnak legyen külön U23 as csapata, mert ez egy nagyon hasznos ugródeszka a női bringásoknak – hangsúlyozta Natascha den Ouden.

A portál a 23 év női bringások versenyeztetésének jövőbeli lehetőségeiről megkérdezte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget is. A szervezet elmondta, hogy teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy a női U23-as korcsoport számára a külön versenyek létrehozása hosszú távon a női kerékpársport fejlődését szolgálhatja.
Az UCI közleménye kitért arra is, hogy a két külön dobogós ceremónia bevezetése a vb-n a női elit és az U23-as versenyzők számára már egy lépés volt ebbe az irányba. A külön U23-as versenyek szervezésének lehetőségeit jelenleg tanulmányozzák, és a tervek szerint a 2025-ös országúti világbajnokság programjában már szerepelni fog. A két év múlva megrendezendő vb-t a ruandai Kigaliban rendezik majd.

Az olyan, kifejezetten U23-as női versenyek létrehozása, mint a Tour de l'Avenir Femmes, egy folyamat része, amelyet a csapatokkal és a szervezőkkel együttműködve kell megvalósítani, mivel beépítésük az UCI versenynaptárába szervezési, logisztikai és pénzügyi szempontból komoly tervezést igényel.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.