Digitális szoborkiállítás nyílt Bécsben

Digitális szoborkiállítás nyílt Bécsben

A Mixed Reality című digitális szoborkiállításával veszi kezdetét az osztrák fővárosban a Wagner Areal területének köztes hasznosítása.

Ausztria fővárosának 14. kerületében, a Baumgartner Höhe-n található Otto Wagner Arealnak hosszú, változatos története van. A szecessziós épületegyüttest 1907-ben adták át és az id�� nagy részében pszichiátria illetve tüdőkórház működött itt. 1939 és 1945 között több épülete is a nemzetiszocialista halálgépezet színhelyévé vált, így ma fontos emlékhely is. Miután a Penzingi Klinika nagy része kiköltözött innen, az Otto Wagner Areal központi részén található egykori klinikai tömbből a tudomány, az oktatás és a kultúra tere lesz. A műemlékvédelem alatt álló pavilonok felújítása és adaptálása valamint a műszaki infrastruktúra felújítása idejére a terület kulturális rendezvényeknek ad majd otthont.

Az új funkció nyitánya az elismert osztrák művész, Peter Kogler „Mixed Reality” című ingyenes digitális szoborkiállítása, amely kiterjesztett valóság segítségével jeleníti meg a 3D-s műalkotásokat. Ehhez a látogatóknak csupán az ingyenes WIKAR alkalmazást kell letölteniük, majd beszkennelniük a területen végigfutó „szerpentin” mentén felállított QR-kódokat. Az okostelefon segítségével a parkos területen feltűnő virtuális kiállítási tárgyak a művész játéka érzékeléssel, médiával és térrel valamint materiális és immateriális megjelenési formákkal.

Miközben a Mixed Reality című kiállítás egészen október 31-ig látható lesz, augusztusban és szeptemberben tisztáskoncerteknek is otthont ad az Otto Wagner Areal. A „Négy utazás a boldogságba” című zenei sorozat – 2023. augusztus 25., 26., szeptember 2. és 17. – a terület bécsi flair-jét mutatja meg. Október 8-án pedig – „Otto Wagners Wandering Wonders” címmel – Philippe Riéra dramaturg bécsi és nemzetközi művészek közreműködésével avatja be a résztvevőket Otto Wagner sokoldalú világába. Az egyes stációkon tánc, performansz, zene, divat és sok más várja majd a nézőket, akik maguk is szerves részeivé válhatnak a területen kibontakozó műalkotásnak.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...