Fékezett a fővárosi lakáspiac: több kerületben már csökkentek az árak

Fékezett a fővárosi lakáspiac: több kerületben már csökkentek az árak

Szinte teljesen lefékezett a használt lakások árának emelkedése a fővárosban. Az érdeklődés is visszaesett a használt házak, és az exkluzív, drága lakások iránt egyaránt.

Habár éves összehasonlításban az értékesített panel és téglalakások ára még mindig emelkedő tendenciát mutat, ugyanakkor az idei második negyedéves adatokat összevetve az év első három hónapjában mért számokkal már egyértelmű változás érezhet�� – árulta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője az árak alakulásának hátteréről. A fővárosban az ingatlanpiaci áremelkedés lényegében megállt, több városrészben és lakástípus esetében pedig csökkent az ár. Azonban a korábbi évekhez képest alacsonyabb az adás-vételek száma, ami miatt egy-egy negyedév átlagos négyzetméterárát erősen befolyásolják az adott időszakban értékesített ingatlanok egyedi jellemzői – például az állapotuk, vagy hogy az egyes kerületek melyik részén történt több eladás.

Az ingatlanportál értékesítési adatai alapján a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára a legutóbbi három hónapban 1,01 millió forint volt, ami 9 százalékkal magasabb a 2022. II. negyedéves értékénél, azonban az idei első negyedévhez viszonyítva már 0,5 százalékkal alacsonyabb. Az április és június közötti időszakban a legmagasabb átlagos négyzetméterárat a II. kerületben mérték, ahol átlagosan 1,44 millió forintot fizettek egy lakás négyzetméteréért.

A budai kerületet az V. kerület követi 1,23 millió forinttal, majd a XIII. kerület következik 1,2 millió forint átlagos négyzetméterárral. A pesti oldalon nincs több olyan városrész, amely átlépte volna a milliós négyzetméterárat, míg a budai kerületekben (I., III., XI., XII.) 1,1 millió forint az átlag. A pesti kerületek közül a VI. kerület 991 ezer forintos fajlagos átlagárral, míg a IX. kerület 966 ezer forintos átlagos négyzetméterárral emelkedik ki a mezőnyből. A többi belvárosi kerületben 800-900 ezer, a külsőkben 700-800 ezer forint között alakult a négyzetméterár a második negyedéves adásvételi szerződések alapján, kivéve a XVI., és IV. kerületet, ahol 960 és 933 ezer forint volt négyzetméterár.

A legtöbb kerületben az előző negyedévhez képest +/-5 százalékon belüli változást mért az Otthon Centrum. Szignifikáns, 20 százalékos növekedés csupán a II. és a XVIII. kerületben volt, míg a VII. kerületben 15 százalékkal, a XVI. kerületben 10 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Azonban visszaesésre is van példa, az I. és V. kerületben 20 százalékkal, a XI. kerületben 10 százalékkal mérséklődött az értékesített lakások átlagos négyzetméterára.

Elsősorban azért, mert az exkluzív, és emiatt drága lakások kevésbé fogytak a második negyedévben, az amúgy is visszafogott számú értékesítés során az összetételhatás jobban érvényesül. A magasabb fajlagos árat a külső kerületekben értékesített kisebb lakások eredményezték – fejtette ki Soóki-Tóth Gábor.

A panellakások négyzetméterára 741 ezer forint volt április és június között, ami 1,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél. A legdrágább a XI. kerület 890 ezer forinttal, ennél a IX. kerület 869 ezer és a XIII. kerület 808 ezer forintos átlagárával valamivel olcsóbb. A XIV. kerületben már 760 ezer, a III. és IV. kerületben pedig 727 ezer forint egy négyzetméter átlagára.

A többi budapesti kerületet a 650-750 ezer forint közötti árazás jellemzi – a XX. kerületben 673 ezer, a XVIII. kerületben 650 ezer forint az átlagérték. Szinte minden kerület +/-5 százalékos árváltozáson belül mozgott az előző negyedévhez képest, s hogy melyik irányba, azt elsősorban az értékesített lakás állapota határozta meg. Ennél nagyobb, 6 százalékos változás a XIV. és XVIII. kerületben volt mérhető, itt ennyivel csökkent az átlagos négyzetméterár.

A használt házak négyzetméterára 647 ezer forint volt 2023 második negyedévében. Habár ez 7 százalékkal magasabb volt az első negyedévben mértnél, de az előző év azonos időszakánál pont ennyivel alacsonyabb.

Ez a trend főként a már említett összetételhatásnak tudható be. Mivel jelentősen csökkent az érdeklődés a használt házak iránt, jóval kevesebb az adás-vétel, ezért az átlagot jobban befolyásolja az adott ingatlanok kerületen belüli elhelyezkedése vagy műszaki állapota – tette hozzá az ingatlanszakértő.

Ebben a szegmensben Budán 926 ezer forint az átlag, míg Pesten 570 ezer forint. A budai oldalon a III. kerület volt a megfizethetőbb, átlagosan 839 ezer forinttal, szemben a hegyvidéki II. és XII. kerülettel, ahol az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot. A pesti oldalon a déli városrészek olcsóbbak, például a XX. kerületben 490 ezer forint a fajlagos ár, míg a XVI. kerületben 668 ezer forint a négyzetméter átlaga.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.