Szerbiában vásárolt alapkezelő céget az OTP

Szerbiában vásárolt alapkezelő céget az OTP

Jelentős növekedési potenciált hordozó pénzügyi szegmensben, a befektetési alapok piacán kezd terjeszkedésbe Szerbiában az OTP Csoport.

Az OTP Alapkezelő Zrt. és az OTP Banka Srbija közösen vette meg a Szerbia mellett Szlovéniában és Észak-Macedóniában is jelenlévő, a tőzsdei brókertevékenységen és vagyonkezelésen túl vállalatfinanszírozási és M&A tanácsadási szolgáltatásokat is nyújtó ILIRIKA csoport szerb leánycégét, a 2007-ben alapított ILIRIKA DZU-t.

Az OTP Csoport mindig is stratégiai fontosságúnak tartotta a jelenlétet a szerbiai piacon, ezzel a tranzakcióval pedig a helyi tőkepiacon is aktív szereplővé válunk – nyilatkozta Bánfi Attila, az OTP Alapkezelő Igazgatóságának elnöke. Hozzáfűzte, hogy a szerb tőkepiaci szabályozás értelmében csak akkor lehet befektetési jegyeket kínálni az ügyfeleknek, ha a vagyonkezelő társaság Szerbiában működik.

Egy működő vagyonkezelő megvásárlása több, mint ígéretes termékfejlesztési szempontból – egészítette ki Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese, aki úgy véli, hogy ehhez a piaci körülmények is ideálisak, mivel a szerb befektetési alapok piaca fokozatosan bővül: jelenleg 5-600 millió eurónál jár a kezelt vagyon mértéke, ami jelentős eredmény annak fényében, hogy három éve ennek csak a felét érte el.

A 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkező OTP Alapkezelő Zrt. folyamatos szakmai és operatív támogatást nyújt az új vállalatnak, amely OTP Invest néven működik tovább a jövőben. „Nagy hangsúlyt kap a csoportszintű belső és külső tudásmegosztás, illetve oktatás, amely a 154 bankfiókkal rendelkező OTP Banka Srbijára is kiterjed, hiszen erős és meghatározó lakossági értékesítési hálózata révén – beleértve a privát banki fiókokat is – az OTP Banka Srbijára az OTP Invest alapjainak fő forgalmazója lesz” – szögezte le Bánfi Attila.

Az OTP Banka Srbija az 2023 első negyedévének végén kimutatott 6,91 milliárd eurós teljes eszközállománnyal (2023. Q1) Szerbia egyik vezető bankja, miután sikeresen végrehajtotta a helyi piacon valaha látott legösszetettebb fúziót, a Vojvodjanska banka és a Société Générale Serbia integrációját.

A lakossági és vállalati hitelekben piaci részesedés alapján az első Szerbiában, az eszközök és megtakarítások tekintetében pedig a második legnagyobb bank. Nagy hagyományokkal rendelkezik a letétkezelésben: hétből hat szerb nyugdíjpénztár az OTP Csoport tagbankját választotta letétkezelőnek, az összesen 18 befektetési alapból pedig 11 döntött hasonlóképpen.

Köztük az ILIRIKA is, amely – hamarosan OTP Invest néven – első körben a OTP szerb privát banki ügyfélkörének teszi hozzáférhetővé befektetési alapjait, azonban fokozatosan bővíti majd a csatornakínálatot, a lakossági szegmens felé is kiterjesztve az instrumentumokat. Ebben óriási szerep hárul az OTP Bank szerb leánybankjára, amelynek lakossági bankpiacon betöltött domináns pozíciója egyben aspirációs célként is szolgál az OTP Invest számára.

Bánfi Attila szerint 5 éves távlatban elképzelhető, hogy a befektetési piacon is meghatározó tényezővé váljanak, amihez jó kiindulási alap a jelenleg még alacsony piaci penetráció. Hozzátette, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat úgy alakították ki, hogy a régiót az uniós átlagnál gyorsabb növekedéshez segítsék hozzá.

Az OTP szerb bankja kiemelkedően erős szereplő a helyi privát banki piacon is. A szegmensben folyamatos termék- és szolgáltatás fejlesztéssel erősíti a bank a pozícióját, az OTP Bank Global Markets Igazgatóságának csoportszintű szakmai irányítása mellett. Az akvizíció támogatja a csoport szintű privát banki és befektetés szolgáltatási stratégiát, melynek keretében az OTP Csoport tovább bővíti a tőkepiaci termékek és szolgáltatások körét a leányvállalatai körében is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.