Az egészségturizmusban erősít Cegléd

Az egészségturizmusban erősít Cegléd

Családi borászat, tulipánkert, farmkonyha, lovaskocsizás és gyógyfürdő – Cegléden jártunk, a városban, ahol jelenleg is 20 milliárd forintos fejlesztések zajlanak és az egészségturizmus fellendítésének kapcsán is komoly terveik vannak.

Abonyi kalandozásunk után Cegléd felé vettük az irányt, és ellátogattunk a Kökény és Fia Családi borászathoz, a BÉNI family wine farmra. A házigazdák nagyon kedvesen fogadtak bennünket, és körbevezettek a családi gazdaságban, kísérőnek betársultak hozzánk a kutyusok is, Cleo és Bogáncs. Az udvarban megnéztük a lovakat, a kárpáti borzderes szarvasmarhákat, a nyulakat és a magyar racka juhokat is, köztük a Beethoven nevű bárányt, aki nem véletlenül kapta a nevét, dallamszerű bégetéssel üdvözölt minket.

A tanyán kétségtelenül nemcsak az embereknek, de az állatoknak is jó dolga van. Sétánk során megcsodáltuk a gyönyörű tulipánkertet és a frissen nyíló nárciszokat és jácintokat, a birtokhoz 12 hektár szőlő is tartozik. Majd bepillantást nyerhettünk az igényes vendégházakba, amikhez közös szauna és jakuzzi is dukál.

Fotó: Okolicsányi Zoltán

Ha a vendégek megéheznek, nem kell messzire menniük, ugyanis várja őket a farmkonyha, a borospincében pedig a legnemesebb borok közül válogathatnak, a Chardonnayt és a Cserszegi Fűszerest mi is megkóstoltuk. Idősebb és ifjabb Kökény Benő arról is meséltek, hogy a családi gazdaságban mindenkinek megvan a maga feladata, például van aki a borokkal, van aki a rendezvényszervezéssel foglalkozik, ugyanis sokan szeretnék az esküvőjüket a birtokon tartani. Mi csak egy-két órát töltöttünk el a helyszínen, mégis azt éreztük, hogy sikerült kiszakadni a városi lüktetésből, és egy külön világba csöppentünk a farmon.

A borkóstoló közben meghallgathattuk Földi László országgyűlési képviselő beszámolóját is, aki a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának elmondta: az a céljuk, hogy Cegléd egészségturisztikai központ legyen, és ehhez a városnak minden adottsága meg is van.

Fotó: Okolicsányi Zoltán

Jelenleg több mint 20 milliárd forint értékben folynak fejlesztések, ebből 4 milliárd forintot a szakorvosi rendelőintézet kialakítására, 5 milliárd forintot pedig sportcsarnok építésre fordítanak – tudtuk meg a képviselőtől, aki éppen egy iskolai programra tartott tovább.

Az egészségturizmus egyik legnagyobb attrakciója a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, amely szép panorámájú, nyugodt környezetben helyezkedik el. Ide már bajnok fogathajtó által vezetett lovaskocsival érkeztünk. Szűcs Ádám ügyvezető megmutatta nekünk a medencéket, amikbe ha már olyan meleg lett volna, szívesen bele is csobbantunk volna.

Fotó: Okolicsányi Zoltán

A fürdőben folyamatosak a fejlesztések, nagyon készülnek a hamarosan induló szezonra, és a vezető azt sem tartja kizártnak, ha jövőre találkoznánk, addigra újabb medencék és élményelemek épülnének, és még így is emberléptékű marad a fürdő. Az 1000 méteres mélységből feltörő 54 fokos termálvizet 2004-ben nyilvánították gyógyvízzé, és most a gyógyhely minősítésre is pályáznak. A bővüléshez szükséges szakképzett munkaerő toborzását már időben elkezdték.

A teljesség igénye nélkül sok mindenre lehetőség van a ceglédi fürdőben, akik gyógyulni akarnak, azoknak például súlyfürdőre, víz alatti sugármasszázsra, gyógytornára és egyéb gyógykezelésekre, akik pedig inkább aktív pihenésre vágynak, nekik ott van a hullámmedence, a csúszdapark és a sportpálya, mindez parkosított, zöld környezetben. 

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.