A sakkozók világában is nehéz az élet nőként Anna Cramling szerint

A sakkozók világában is nehéz az élet nőként Anna Cramling szerint

A nagy népszerűség-növekedés ellenére a sakkozás továbbra is jóval felkapottabb a férfiak, mint a nők számára az egyik legismertebb sakk-streamer szerint. A svéd játékos ráadásul több negatív tapasztalatról is beszámolt.

Az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt a sakk népszerűsége. A koronavírus-járvány miatti lezárások következtében a négy fal közé kényszerült emberek tömegei fedezték fel maguknak az online is játszható sportágat, ráadásul a Netflix Vezércsel című, nagy sikerű sorozata is nagy reklámot jelentett a sakknak. Egyre több játékos kezdett online videós tartalmakat is gyártani.

Azonban az elmúlt hetekben negatív kontextusban is érkeztek hírek a sportág háza tájáról, több női versenyző is zavaró tapasztalatokról, szexuális jellegű visszaélésekről számolt be. Bár alig egy hete jelentették be, hogy a világbajnok-jelöltek következő tornájánál a férfi és a női versenyeket egy helyen, egy időben, és azonos pénzdíjazás mellett bonyolítják le, úgy tűnik, hogy a nemi egyenlőség megteremtése még nem teljesen tökéletes.

Számos negatív tapasztalatot szerzett eddigi pályafutása során az egyik legnépszerűbb sakk-streamer, a svéd Anna Cramling is, aki a CNN Sportnak beszélt erről.
A 20 éves ifjú hölgy csaknem 400 ezer feliratkozóval büszkélkedhet a YouTube-on, és több mint 306 ezren követik Twitch-csatornáját.

Az amerikai portálnak arról nyilatkozott, hogy a sakkozás során többször kapott már nem kívánt megjegyzéseket a férfiaktól, ami miatt kényelmetlenül, és elszigetelten érezte magát a versenyek során. A jelenleg 2000 fölötti Élő-ponttal, és női FIDE-mesteri címmel rendelkező játékos arról számolt be, hogy nem csupán bókokat kapott a férfiaktól a versenyek során, hanem később a közösségi oldalakon is érkeztek olyan direkt üzenetek, mint hogy „Nem tudtam megállni, hogy ne nézzelek a sakkjátszmánk alatt”, és hasonlók.

Nagyon kényelmetlenül éreztem magam, hiszen egy normál sakkjátszma általában négy-öt órán át is tart, és emiatt furcsa érzés volt tudni, hogy egy nálam sokkal idősebb ember ennyi ideig így fantáziált rólam – panaszolta a svéd sakkozó.

Cramling teljes neve Anna Cramling Bellon, és igazi sakkos családban született. Édesanyja, a svéd Pia Cramling nagymesteri címet szerzett, és a mai napig oszlopos tagja a svéd női válogatottnak. Édesapja, a spanyol Juan Manuel Bellón López szintén nagymester, és ötször nyerte meg hazája sakkbajnokságát. A Spanyolországban született Anna gyermekkorában sok időt töltött azzal, hogy szüleivel együtt utazgatott a világban, így nemcsak a génjeiben volt a sakkozás, de ebbe a világba is nőtt bele. Azonban komolyabban azután kezdett el foglalkozni a sportággal, miután a családjával Svédországba költözött, és naponta akár két órán át is sakkozott.

Ha nem is foglalkoztam vele napi szinten, folyamatosan hallottam róla, és láttam a szüleimet is, ahogy elemezték a játszmákat – mondta err��l az időszakról. Bár a FIDE-mesteri címet 2018-ban, 16 évesen szerezte meg, 2020 óta már főként az online jelenlétre, és csatornáinak építésére fókuszál.

Anna Cramling elmondása szerint a nőisége miatt érkező megjegyzésekkel már évek óta szembesülnie kell. Például 15 éves korában egy játékvezető kritikával illette a ruházatát egy ifjúsági tornán. Mivel nyár volt, így a többiekhez hasonlóan rövidnadrágot viselt. A rendezvény alatt beszélt az ismerőseivel, akik a férfi versenyen indultak, az egyik szervező pedig jelezte neki, hogy öltözékével megzavarja a férfi játékosokat.

Visszamentem a női szekciójába, de annyira kínosan éreztem magam és bűntudatom volt, hogy nem tudtam koncentrálni a játékra, és csak haza szerettem volna menni – nyilatkozta az esetről Cramling.

Szerinte az egyik fő probléma az, hogy sokkal több a sakkozó fiú, mint a lány, így nőként részt venni egy eseményen gyakran magányos érzés. Elmondása szerint többször volt olyan versenyen, ahol több mint 300 sakkozóból csak öten voltak nők.

Fotó: Hallfríður Sigurðardóttir / Reykjavik Open

Úgy gondolom, hogy amiatt is van kevés nő versenyeken, mert azok környezete nem egyszer ellenséges lehet számukra. Tudom, hogy sok-sok nőnek van olyan története, mint az enyém, vagy még rosszabbak.

Mindezek ellenére Cramling továbbra is szenvedélyesen szereti a sportágat, és ez az online tartalmaiból is visszaköszön. Streamjeiben játszmákat elemez, online versenyeken nem részt, vagy épp az nézők ellen játszik villám partikat. Előszeretettel közvetít online versenyeket, de offline események helyszínéről is gyakran bejelentkezik élőben.

Többek között októberben, a budapesti Világsakkfesztiválon is részt vett, és streamelte azt is, ahogy a helyszínen sakkozik az érdeklődőkkel.

Cramling szerint, bár vannak kellemetlen megjegyzések és üzenetek, a visszajelzések többsége pozitív és barátságos hangvételű.

Soha nem hittem volna, hogy ebből fogok megélni. Eleinte szórakoztató tevékenységnek szántam, de számomra továbbra is szórakoztatót – nyilatkozta az ifjú streamer. Úgy véli, hogy akkor, amikor a sakkozás és a streamelés már nem tud szórakoztató lenni valakinek, akkor már nagyon nehézzé válik számára jó tartalmat készíteni.

Az adatokat, amikre Anna Cramling is utalt, a hivatalos statisztikák is megerősítik.

A FIDE által rangsorolt játékosok csupán 11 százaléka nő. A sakkban odaítélhető legmagasabb címet, a nagymester fokozatot viselő játékosoknak pedig mindössze 2 százaléka tartozik a szebbik nem képviselői közé.

Neki mindig is az édesanyja volt a példaképe, és most ő is szeretne más nőket inspirálni, és a sakk felé terelni. Azonban úgy véli, hogy a sportág népszerűsítéséből a versenyeknek is ki kell venniük a részüket. Szeretné, ha a szövetségek és hivatalos személyek is jobban figyelnék a nőkkel szembeni megfelelő viselkedésre, egyúttal felszólította őket arra, hogy ha probléma merül fel, vállaljanak felelősséget.

Az oktatóknak, a játékosoknak és legfőképpen a versenybíróknak példát kellene mutatniuk, hogy mindenki úgy érezze, hogy szívesen látják, függetlenül attól, hogy ki az illető. A sakk mindenkié – zárta gondolatait Anna Cramling.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.