Azonos helyen és időben versenyezhetnek a férfi és női sakkvilágbajnok-jelöltek

Azonos helyen és időben versenyezhetnek a férfi és női sakkvilágbajnok-jelöltek

Először küzdhetnek azonos pénzdíjazásért a férfi és női sakkozók a világbajnok-jelöltek tornáján. Mindkét nem küzdelmeit Kanadában rendezik jövőre.

Egyformán 750 ezer eurós tornán, ugyanúgy a kanadai Torontóban és egyazon időpontban, április 3. és 25. között ülnek asztalhoz 2024-ben a női és férfi sakkvilágbajnok-jelöltek. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) döntéséről annak orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a sakk népszerűsítését is szolgáló, jó ideje dédelgetett tervet sikerül a jövő évtől megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy az egyenlő nyereményalappal a legjobb női sakkozók számára is biztosítani tudják a megfelelő anyagi feltételeket.

A tornákon – amelyek győztese jogosulttá válik az aktuális világbajnok kihívására – mindkét nem küzdelmeiben nyolc-nyolc versenyző vesz majd részt.

Az idén – miután a férfiaknál a világbajnok norvég Magnus Carlsen visszalépett a címvédő páros mérkőzéstől – a megüresedett trónért a világbajnok-jelöltek viadalának első két helyezettje, az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen csap össze. Párharcukat április 7. és május 1. között rendezik meg a kazahsztáni Asztanában.

A nők fináléjára július 3. és 25. között kerül sor. A mérkőzéseket – fele-fele arányban megosztva a két kínai város között – Csungkingban és Sanghajban bonyolítják le. A regnáló bajnok Csü Ven-csün ellenfele két kínai honfitársa, Lej Ting-csie és Tan Csung-ji jelenleg is tartó párviadalának győztese lesz.

/ A borítókép forrása: Pixabay

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...