Azonos helyen és időben versenyezhetnek a férfi és női sakkvilágbajnok-jelöltek

Azonos helyen és időben versenyezhetnek a férfi és női sakkvilágbajnok-jelöltek

Először küzdhetnek azonos pénzdíjazásért a férfi és női sakkozók a világbajnok-jelöltek tornáján. Mindkét nem küzdelmeit Kanadában rendezik jövőre.

Egyformán 750 ezer eurós tornán, ugyanúgy a kanadai Torontóban és egyazon időpontban, április 3. és 25. között ülnek asztalhoz 2024-ben a női és férfi sakkvilágbajnok-jelöltek. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) döntéséről annak orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a sakk népszerűsítését is szolgáló, jó ideje dédelgetett tervet sikerül a jövő évtől megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy az egyenlő nyereményalappal a legjobb női sakkozók számára is biztosítani tudják a megfelelő anyagi feltételeket.

A tornákon – amelyek győztese jogosulttá válik az aktuális világbajnok kihívására – mindkét nem küzdelmeiben nyolc-nyolc versenyző vesz majd részt.

Az idén – miután a férfiaknál a világbajnok norvég Magnus Carlsen visszalépett a címvédő páros mérkőzéstől – a megüresedett trónért a világbajnok-jelöltek viadalának első két helyezettje, az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen csap össze. Párharcukat április 7. és május 1. között rendezik meg a kazahsztáni Asztanában.

A nők fináléjára július 3. és 25. között kerül sor. A mérkőzéseket – fele-fele arányban megosztva a két kínai város között – Csungkingban és Sanghajban bonyolítják le. A regnáló bajnok Csü Ven-csün ellenfele két kínai honfitársa, Lej Ting-csie és Tan Csung-ji jelenleg is tartó párviadalának győztese lesz.

/ A borítókép forrása: Pixabay

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.