Jövő áprilisban rendezik a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját

A férfiak és a nők versenyét egyszerre rendezi meg a Nemzetközi Sakkszövetség. A két torna helyszínét még nem választották ki, pályázat útján derül ki a házigazda kiléte.

Mind a férfi, mind a női sakkvilágbajnok-jelöltek tornáját jövő év áprilisában rendezi meg a Nemzetközi Sakkszövetség.

A FIDE honlapján ismertette, hogy a viadal mindkét nemnél nyolc résztvevős verseny lesz. A 22 napos tornának a teljes nyereményalapja is egyformán 750 ezer euró lesz. A színhelyek ugyanakkor még nincsenek meg, a házigazda tisztre pályázatot írt ki a világszövetség.

A férfiaknál – miután a regnáló norvég világbajnok, Magnus Carlsen lemondott a címvédés lehetőségéről – az orosz Jan Nyepomnyascsij és a mögötte a tavalyi világbajnok-jelölti tornán második kínai Ting Li-zsen dönti el páros mérkőzésen, hogy ki ül fel a sakkvilág trónjára. Összecsapásukat április 7. és május 1. között rendezik a kazahsztáni Asztanában.

A női jelöltek tornájának döntője 2023 első negyedévében lesz. A két kínai, Tang Csung-ji és Lej Ting-csie találkozójának győztese hívhatja ki az aktuális világbajnokot, az ugyancsak kínai Csü Ven-csünt.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.