A Budai Várban és online is hatalmas sikere volt a Világsakkfesztiválnak

A Budai Várban és online is hatalmas sikere volt a Világsakkfesztiválnak

Szombaton immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivált. A esemény központi helyszínen Budapesten, a Nemzeti Galériában volt.

Háromezer látogatót és több tízezer online nézőt vonzott a szombati 8. Világsakkfesztivál, amelyre 15 országból érkeztek előadók, és számos országból jöttek érdeklődők a Nemzeti Galériába.

A sakk ünnepének híre a tengerentúlra is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának, az eseményt szervező Polgár Juditnak nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken – ismertette a Világsakkfesztivál hétfői közleménye.

Az idei fesztivál vezérfonalát a Nők a sakkban, nők a tudományban téma adta. Az azonos című programban mások mellett, David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakk nagymester "Tények és mítoszok" című előadásában a sakk és a nemek kapcsolatáról beszélt, Rita Atkins matematikus, nemzetközi mester pedig arról tartott előadást, hogy az egynemű iskolai oktatás hogyan növeli a lányok önbizalmát és érdeklődését a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) –tantárgyak iránt, és ez hogyan befolyásolja döntéseiket a továbbtanulásban.

Barabási Albert-László hálózatkutató a nők tudományos életben betöltött szerepéről szóló beszélgetésén elárulta, hogy kutatások támasztják alá, hogy bár egyre több nő helyezkedik el a tudományos szakmákban, a nemek közti szakadék ennek ellenére érezhetően növekszik. Hozzátette, hogy mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a nők egy idő után eltűnnek a tudományos pályáról, ami miatt a férfiak felé billen a mérleg, pedig sokszor egyszerűen az történik, hogy a tudománynak a nagyközönség számára egy kevésbé látható területén folytatják a munkát, például igazgatói pozícióba kerülnek vagy dékánok lesznek egy egyetemen.

Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet. A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség – nyilatkozta az esemény kapcsán Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, a Világsakkfesztivál megálmodója.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül.

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal "hand and brain" tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglistán hetedik helyen álló holland Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Yona Kosashvili) nyert meg.

Anna Cramling a Világsakkfesztiválon
Fotó: Tóth Marcell / GazMag

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a "Sakk az oktatásban" nemzetközi konferenciát, melynek idei fővédnöke, Georgia oktatási és tudományos minisztere, Mikheil Chkhenkeli beszédében kiemelte, hogy a sakk bizonyítottan az egyik legerősebb eszköz, amit a gyermekek kezébe adhatunk, hogy sikeresen teljesítsenek az iskolában és az életben.

A Világsakkfesztiválon az előadások mellett játékos feladatokkal is megismerkedhettek az érdeklődők, és két sakkversenyen is próbára tehették tudásukat a sportág szerelmesei. Nagy érdeklődés övezte a szimultán játszmákat is, ahol előbb a magyar női válogatott ifjú tehetségével, Gaál Zsókával, majd Polgár Judittal is játszhattak a többszörös túljelentkezést követően kisorsolt szerencsések.

A sakk népszerűségét jól mutatja, hogy világszerte egyre több ismert játékos streamel játszmákat, gyakorlatokat, versenyeket, és egyéb sakkal kapcsolatos tartalmakat. A Világsakkfesztiválon is több ismert streamer is tiszteletét tette. A svéd Anna Cramling órákon át közvetítette, ahogy játszik a résztvevőkkel, bárki leülhetett vele egy partira. Szintén jelen volt az eseményen, de nem streamelt Keti Tsatsalashvili, Rudolf Anna, Szente-Varga Fruzsina (aki szeretett volna élőben bejelentkezni a csatornáján, de a szervezők nem engedélyezték neki), valamint a HelloSakk csatornát üzemeltető Papp Gábor, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya is.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.