Reneszánszát éli az alkudozás az ingatlanpiacon

Reneszánszát éli az alkudozás az ingatlanpiacon

A vevők egyre nagyobb árengedményeket tudnak elérni a hazai ingatlanpiacon. A használt családi házak esetében nem ritka a tíz százalék feletti alku sem, amelyre legutóbb a koronavírus-járvány megjelenése előtt volt példa.

A 2022-es év utolsó három hónapjában a panellakásoknál 6,7, a téglalakásoknál 7,8, a használt házaknál 11,7 százalék volt az alku átlagértéke – ezek az értékek minden ingatlantípus esetében magasabbak a III. negyedéves átlagnál.

A 2023-as év IV. negyedéves adatai szerint a használt téglalakásoknál és házaknál 1,7 százalékkal nőtt az árengedmény mértéke, míg a panellakásoknál 0,6 százalékkal engedtek többet az eladók, mint a III. negyedévben – ismertette Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Panellakásoknál a teljes alku mértéke 6,7 százalék volt 2022. IV. negyedévben. A legtöbb térségben átlag körüli értékeket mért az OC, így például Budapesten is 6,5 százalék volt az alku mértéke, míg a megyei jogú városok többségében 6,2, a kisebb városokban 6,7, a régió központokban pedig 7 százalék. Egyedül Pest megye városaiban volt ettől eltérő, ahol 4,5 százalék volt a teljes árengedmény.

A panellakásoknál a vevők két éve nem tudtak ilyen magas árengedményt kiharcolni, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Jóllehet, a III. negyedévhez képest csak 0,6 százalékkal lehetett többet alkudni, de tavaly egész évben emelkedett az alku mértéke. Az év elejéhez képest decemberre már 1,5 százalékkal engedtek többet az árból az eladók.

Budapesten 0,8 százalékkal lehetett t��bbet alkudni a III. negyedévhez viszonyítva, míg a régió központoknál 1 százalékkal nőtt az árengedmény. A kisebb városokban azonban egyelőre nem lehetett nagyobb kedvezményt elérni, ennek pedig az a magyarázata, hogy a szigetelés nélküli kádár-kockák helyett vidéken egyre többen választották a megfizethető panelt, mivel nem emelkedett a távhő díja, jegyezte meg a szakember.

A téglalakásoknál 7,8 százalék volt a teljes alku mértéke. Utoljára szintén két éve, a Covid világjárvány második és harmadik hullámakor lehetett ilyen sokat alkudni. A legkisebb alku a megyei jogú városokban volt 6,2 százalékkal, míg a külső pesti kerületekben 6,6 százalék ez az érték. A belvárosban és Budán 7,6 százalékos teljes árengedményt tudtak kiharcolni a vevők, csak úgy, mint a régió központokban. A kisebb városokban azonban 10 százalékra nőtt az alku mértéke.

Ezek a számok 1,7 százalékkal magasabbak, mint a III. negyedévben. Budát leszámítva, (ahol az érték nem változott az előző negyedévhez képest) minden térségben nőtt az elérhető árengedmény nagysága. A legkevésbé Budapest pesti területein, itt 1,5 százalékkal, míg a régió központokban ennél magasabb, 2 százalékos volt az árengedmény átlaga. Pest megye településein 3, a kisebb városokban pedig 2-4 százalék között ingadozott az alku mértéke.

A használt házak piacán 11,7 százalékos a teljes alku mértéke és úgy tűnik, kezd általánosabbá válni a 10 százalék feletti árengedmény, hiszen a fővároson kívüli területeken mindenhol ezt meghaladó mértékben alakult az alku mértéke az utolsó negyedévben. A többi ingatlantípushoz hasonlóan itt is két éve a koronavírus megjelenésekor volt utoljára lehetőség ilyen mértékű alkura. A régió központokban és a községekben 14 százalék az elérhető árengedmény középértéke, míg Pest megyében és a többi megyei jogú városban 12,5, a kisebb városokban 10,8 százalék. A külső pesti kerületekben 9,9, míg Budán egyelőre csak 8 százalékot lehetett alkudni.

A fővárosban egyelőre nem emelkedett az árengedmény mértéke, míg vidéken, a kisebb városokban és Pest megyében is 3, a régió központokban 5 százalékkal lehetett többet alkudni a IV. negyedévben, mint az ezt megelőző három hónapban.

A szerződéskötéskori árengedmény a házak esetében 8 százalék, míg a lakások esetében (panel és tégla) 3,8 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a hirdetési árból ingatlantípustól függetlenül jellemzően 3-4 százalékot engednek az eladók. A lakások esetében a hirdetési és a szerződéskötési árengedmény majdnem azonos mértékű, ugyanakkor a használt házaknál az árengedmény kétharmadát konkrét vevő esetében engedték el a tulajdonosok.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.