Elmaradt a megszokott pörgős évkezdet az ingatlanpiacon

Elmaradt a megszokott pörgős évkezdet az ingatlanpiacon

Az eladó ingatlanok iránti kereslet országos szinten nagyjából 50 százalékkal mérséklődött éves összevetésben, ezzel egyidejűleg az eladó lakások kínálata csaknem 30 százalékkal nőtt.

Jóval nagyobb lett a választék a lakáspiacon januárban az egy évvel korábbihoz képest, a kereslet azonban erősen visszaesett az ingatlan.com friss elemzése szerint, amely az év első hónapját jellemző tendenciákat ismerteti.

A kereslet nagyjából éves összevetésben 50 százalékkal csökkent, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által feladott eladó használt lakóingatlanhirdetések száma 6 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor a teljes kínálat meghaladta a 130 ezer lakást és házat, ami pedig közel 30 százalékos bővülésnek felel meg. A korábbi években a január rendre erősen indult, a decemberi uborkaszezont felpattanás követte. Ez azonban most a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt elmaradt. A bázishatást is meg kell említeni, tavaly januárban ugyanis sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon, mivel az inflációs félelmek miatt a lakáspiacon kerestek helyet a megtakarításuknak – ismertette az ingatlanpiaci helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember úgy véli, hogy a tavalyi élénk évkezdethez hozzájárult a kedvezményes feltételekkel elérhető, támogatott zöldhitel is. Ez egyrészt az új lakások iránti keresletet pörgette fel, másrészt az új lakásba költözők egy része a használt lakások piacán adta el a meglévő ingatlant.

2023-ban azonban ez a konstrukció már nem érhető el.

Az országon belül az eladó ingatlanok iránti érdeklődések száma eltérően alakult. A legkisebb, 28-36 százalékos éves visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegye könyvelhette el. Ezzel szemben Budapesten, valamint Baranya, Csongrád-Csanád, Pest, Vas és Zala vármegyében legalább 50 százalékos keresletcsökkenés történt éves szinten.

A feladott hirdetések számát nézve az országos csökkenéssel szemben Nógrád, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében 10-43 százalékos bővülés következett be.

Balogh László azzal zárta gondolatait, hogy a keresleti és a kínálati oldal felemás változása összességében a piacon maradó vevők számára a korábbi hónapokhoz képest még kedvezőbb helyzetet jelent az erősödő alkupozíció miatt.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.