A világ nagyvárosainak közlekedésszervezői találkoztak Budapesten

A világ nagyvárosainak közlekedésszervezői találkoztak Budapesten

A világ számos nagyvárosából érkeztek közlekedésszervező vállalatok vezető szakemberei Budapestre, ugyanis a BKK volt a házigazdája a Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség Közlekedésszervezői Bizottság ülésének.

Közel húsz országból érkeztek résztvevők a Budapesti Közlekedési Központ központjában tartott bizottsági ülésre: Szingapúr, Frankfurt, London és New York közösségi közlekedésszervező társaságai egyaránt képviseltették magukat a Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség (UITP) eseményén. Budapest közlekedésszervezője, a BKK alapítása óta részese és aktív formálója a nemzetközi szakmai munkának.

A bizottsági ülés fő témái az egyes városok előtt álló mobilitási kihívások mellett a közösségi közlekedés újrapozicionálása és az infrastruktúra-rendszerek ellenállóképességének kérdései voltak.

A világ nagyvárosainak közösségi közlekedését szervező társaságai hasonló kihívásokkal küzdenek, így az információ- és tapasztalatcsere minden elkötelezett szakember alapvető érdeke és a fejlődés feltétele. Ezért tartotta fontosnak a BKK, hogy vendéglátóként is erősítse nemzetközi szerepvállalását – emelte ki az esemény kapcsán Walter Katalin vezérigazgató, aki részletesen bemutatta a résztvevőknek a BKK 2022-es eredményeit és a közeljövő kihívásait.

A résztvevők az előadások és megbeszélések után látogatást tettek az M1-es, az M4-es és az átadás előtt álló, felújított M3-as metró egyes szakaszain. A kisföldalatti vívta ki a legnagyobb figyelmet a szakemberek körében, hiszen a több mint 100 éves infrastruktúra felújítása és üzemeltetése nem budapesti sajátosság, más nagy múltú városokat is kihívások elé állít. Ahogyan az akadálymentesítés is, amely az ötven évvel ezelőtt kialakított metró aluljárók felújításánál igényelt különleges megoldásokat (például az M3-as metró ferde liftje). 

A héten lezajlott szakmai eseményen elhangzottak részét képezik majd a UITP most készülő szakmai kiadványainak és ajánlásainak.