Behúzták a kéziféket a lakásárak, a vevők kerültek kedvezőbb helyzetbe

Behúzták a kéziféket a lakásárak, a vevők kerültek kedvezőbb helyzetbe

Felemás éven van túl a használt lakások piaca. A kínálat folyamatos bővülése a vevőknek kedvez, ami növeli az alkudozás esélyét.

A 2022-es év harmadik negyedében nagyon lelassult Magyarországon a használt lakóingatlanok drágulása – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Központi Statisztikai Hivatal lakásárindexének előzetes adatai mellett a szakportál saját adatait is segítségül hívja a legfrissebb árváltozások bemutatásához.

Nagyon felemásan alakult a múlt év. Az első félévben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Már múlt nyáron jeleztük, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják – ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a tavalyi év harmadik negyedévében a második negyedévhez viszonyítva a használt lakásoknál az árváltozás mindössze 1,1 százalékos emelkedést mutatott. Legutóbb a koronavírus-járvány miatti lezárások időszakban, azaz 2020 második és negyedik negyedévében volt ennél kisebb az áremelkedés üteme. A 2020 végétől 2022 közepéig tartó időszakban 3,6-9,7 százalékkal drágultak a használt lakások az előző negyedévhez képest.

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás lassulására utalnak. A budapesti kerületekben a decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak.

A szakember úgy gondolja, hogy már fokozatosan bővül az eladó lakások kínálata a piacon, ezzel a bővüléssel pedig a kereslet nem tart lépést, sőt, visszaesés látható.

Mindezeknek köszönhetően a lakásvásárlást tervezők a korábbi időszakhoz képest sokkal jobb pozícióba kerülhetnek, azaz könnyebben tudnak alkudni a vételárból. A lakástulajdonosoknak pedig muszáj lesz az eladási árakban is alkalmazkodniuk ehhez, ha túl akarnak adni az ingatlanon – zárta gondolatait Balogh László.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.