Fejenként 30 kiló műanyag csomagolási hulladékot képzünk évente

Fejenként 30 kiló műanyag csomagolási hulladékot képzünk évente

A statisztikák szerint Európában a műanyag-felhasználás 40 százalékát a csomagolás adja. Nem véletlen, hogy az EU célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

Az Európai Unió területén 2015-ben képződött összes csomagolási hulladék mintegy 85 millió tonnát, az összesen keletkezett hulladék körülbelül 3,4 százalékát tette ki. Magyarországon ugyanebben az évben közel 300 ezer tonna műanyag csomagolási hulladék landolt a kukákban, ami fejenként 30,5 kilogrammot jelent.

Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője rámutatott, 2005 óta az átlagos teljes csomagolási újrafeldolgozási arány folyamatosan növekszik az EU-ban, 2015-ben már 65,8 százalék volt. Hazánkban viszont közel sem ilyen rózsás a helyzet, az Európai Bizottság 2018-as jelentése szerint a műanyag csomagolási hulladék mindössze 27,5 százaléka került újrafeldolgozásra.

Napjainkban, részben az általános piaci elvárásoknak, részben az alapvető emberi törekvéseknek hála, egyre jobban előtérbe kerülnek az úgynevezett környezettudatos vállalati döntések. A kisebb és nagyobb szervezetek egyaránt felismerték mekkora szerepük van abban, hogy beleszóljanak a klímaváltozás alakulásába. Ezt közvetett módon apró döntések egész sorozatával lehetőségük nyílik megvalósítani, ezáltal egyre gyakrabban fordulnak a csomagolástechnika kapcsán is a környezetbarát megoldások irányába – foglalta össze a szakember.

Hozzátette, hogy Magyarországon bőven van még hova fejlődni ezen a téren, ráadásul ez kötelezettségünk is már. Az új célkitűzések alapján ugyanis 2030-ra az uniós piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok fogyasztását, a mikroműanyagok szándékos használatára pedig korlátozás lesz érvényben.

Magyar Kálmán beszélt arról is, arányosan karácsonyt megelőzően fogy a legtöbb csomagolóanyag, ráadásul a lakosságnak is jelentős szerepe van abban, hogy a környezetbarát megoldásokat válassza.

Az újrahasznosított papírból gyártott dobozok készítéséhez például jelentősen kevesebb energiát, fát, vizet haszn��lnak fel, ráadásul sokkal kevesebb környezeti kárt okoznak a gyártás során, mint az elsődleges rostokból készített papír esetében. A poharakat, tányérokat, vázát, de még a törékeny elektronikai eszközöket is érdemes becsomagolni akár újságpapírba, textilbe, ahogy azt a nagyszüleink is csinálták – ismertette a szakértő.

Kihangsúlyozta azt is, hogy a környezettudatos csomagolóanyagok használata mellett a vállalatoknak fontos, hogy a dobozaikban lévő üres teret olyan anyaggal töltsék ki, ami megvédi a terméket a különféle sérülésektől. Erre jó példa a GreenFill biológiailag lebomló térkitöltő hab, amely felgyorsítja és hatékonyabbá is teszi a csomagolást.

Az online áruházakban ma már cég és magánszemély egyaránt könnyen hozzájuthat a környezetbarát csomagolóanyagokhoz. Ha pedig valaki műanyag csomagolásban kapja a karácsonyi ajándékát, arra mindenképp figyeljen, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezze azt, így újra fel tudják azt dolgozni – zárta gondolatait Magyar Kálmán.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.