Jelentős összeggel támogatja a kisvállalkozások energiahatékonyságát Bécs

Jelentős összeggel támogatja a kisvállalkozások energiahatékonyságát Bécs

Új, tízmillió eurós támogatási alapot hoz létre az osztrák főváros, hogy segíteni tudja a kisvállalkozások energiahatékonyságot javító projektjeit. Szinte mindennel lehet pályázni.

A magyar kkv-szektorhoz hasonlóan a bécsi kisvállalkozásoknak számára is jelentős terhet jelent az infláció és az elszálló energiaárak. Emiatt az osztrák főváros most új támogatási alapot hozott létre, hogy ily módon segítse őket a fenntartható, energiahatékony termelési folyamatokra való átállásban.

A kisvállalkozások energiahatékonyságát javító támogatási alap keretösszege tízmillió euró, egy pályázó maximum 20 ezer euró támogatást kaphat, ami nem lehet több a teljes beruházás 60 százalékánál. A 2023. február elsején induló támogatásra olyan bécsi kisvállalkozások pályázhatnak, amelyek legfeljebb 50 főt foglalkoztatnak.

Mivel a kisvállalkozások tevékenységi köre is rendkívül sokrétű, így nagyon sokféle projekttel lehet pályázni. A termelési folyamatok vagy a logisztika energiahatékony átalakítását éppúgy részfinanszírozzák, mint a szigetelés javítását vagy a fűtési rendszer korszerűsítését, de még az energiahatékonyabb hűtő- vagy fagyasztószekrények beszerzésére is kérhető támogatás.

A pályázatot a Bécsi Gazdasági Ügynökség bonyolítja le; sajátossága, hogy először pályázni kell, a megvalósítással pedig érdemes megvárni az elbírálást.

A bécsi kisvállalkozások megerősödve kerültek ki a pandémia miatt kialakult helyzetből, most azonban óriási kihívást jelentenek számukra az áremelkedések, de főként az energiaárak jelentős emelkedése. Ezért a 10 millió eurós energiahatékonyságot javító támogatással tovább segítjük a kisvállalkozásokat a versenyképességük javításában és a fenntartható jövőbe való beruházásaikban – nyilatkozta ki Peter Hanke gazdasági ügyekért felelős városi tanácsnok az új támogatási alap bevezetése alkalmából. 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.