Jelentős összeggel támogatja a kisvállalkozások energiahatékonyságát Bécs

Jelentős összeggel támogatja a kisvállalkozások energiahatékonyságát Bécs

Új, tízmillió eurós támogatási alapot hoz létre az osztrák főváros, hogy segíteni tudja a kisvállalkozások energiahatékonyságot javító projektjeit. Szinte mindennel lehet pályázni.

A magyar kkv-szektorhoz hasonlóan a bécsi kisvállalkozásoknak számára is jelentős terhet jelent az infláció és az elszálló energiaárak. Emiatt az osztrák főváros most új támogatási alapot hozott létre, hogy ily módon segítse őket a fenntartható, energiahatékony termelési folyamatokra való átállásban.

A kisvállalkozások energiahatékonyságát javító támogatási alap keretösszege tízmillió euró, egy pályázó maximum 20 ezer euró támogatást kaphat, ami nem lehet több a teljes beruházás 60 százalékánál. A 2023. február elsején induló támogatásra olyan bécsi kisvállalkozások pályázhatnak, amelyek legfeljebb 50 főt foglalkoztatnak.

Mivel a kisvállalkozások tevékenységi köre is rendkívül sokrétű, így nagyon sokféle projekttel lehet pályázni. A termelési folyamatok vagy a logisztika energiahatékony átalakítását éppúgy részfinanszírozzák, mint a szigetelés javítását vagy a fűtési rendszer korszerűsítését, de még az energiahatékonyabb hűtő- vagy fagyasztószekrények beszerzésére is kérhető támogatás.

A pályázatot a Bécsi Gazdasági Ügynökség bonyolítja le; sajátossága, hogy először pályázni kell, a megvalósítással pedig érdemes megvárni az elbírálást.

A bécsi kisvállalkozások megerősödve kerültek ki a pandémia miatt kialakult helyzetből, most azonban óriási kihívást jelentenek számukra az áremelkedések, de főként az energiaárak jelentős emelkedése. Ezért a 10 millió eurós energiahatékonyságot javító támogatással tovább segítjük a kisvállalkozásokat a versenyképességük javításában és a fenntartható jövőbe való beruházásaikban – nyilatkozta ki Peter Hanke gazdasági ügyekért felelős városi tanácsnok az új támogatási alap bevezetése alkalmából. 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.