Elkezdődött a kétes megítélésű vb, kiderült hány szurkoló bojkottálja

Elkezdődött a kétes megítélésű vb, kiderült hány szurkoló bojkottálja

A rendezés jogának vitatható odaítélése, és az országban tapasztalható siralmas emberi jogi helyzet ellenére a szurkolók többségében nem merült fel komolyabban a bojkott lehetősége.

A 2022-es labdarúgó világbajnokság házigazdájának 2010-es kihirdetése óta rengeteg kritika és széles körű felháborodás látott napvilágot amiatt, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Katarnak ítélte oda a rendezést. Az arab ország emberi jogokhoz való hozzáállása, a bevándorló munkásokkal szembeni szörnyű bánásmód, valamint az új stadionok és az infrastruktúra építése során bekövetkezett több ezer halálesetről szóló jelentések (a FIFA ebből mindössze 3 halálesetet ismert el) miatt számos világmárka és több szurkolói csoport is az idei vb bojkottjára szólított fel.

A Statista a világverseny előtt az angol szurkolók körében készített reprezentatív felmérése alapján azonban ez az ötlet javarészt süket fülekre talált. A futballrajongók körében a játék szeretete döntő többségében felülmúlja a bojkottra való motivációt. Talán nem is véletlen, hiszen a szurkolók nagy része úgy gondolja, hogy a bojkottnak minimális hatása lenne, hiszen a meccsek mindegyike ingyenesen nézhető a televízióban, tehát anyagi hátrányt nem okozna a képernyők elöl történő távolmaradás.

A futballt szeretők ráadásul azokra márkákra sem hárítják rá a felelősséget, amelyek szponzorként hozzájárultak ahhoz, hogy jelentős mennyiségű pénz áramoljon a vb-rendezésre. Ugyanis a válaszadók mindössze 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bojkottálná a katari tornát szponzoráló cégek termékeit.

Habár az angol közvélemény minden ötödik tagja vélekedett úgy, hogy a szurkolóknak és a nemzeti csapatnak bojkottálnia kellene a tornát, a futballrajongóknak csupán négy százaléka nyilatkozta azt, hogy nem nézi meg a mérkőzéseket a november 20-án kezdődő világbajnokság során.

Forrás: Statista

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.