Hiába a botrányok, a világ legnézettebb sporteseménye a foci vb

Hiába a botrányok, a világ legnézettebb sporteseménye a foci vb

Vasárnap este a házigazda Katar és Ecuador mérkőzésével megkezdődnek a 2022-es labdarúgó világbajnokság küzdelmei, ezzel a világ legnézettebb sporteseménye veszi kezdetét.

Habár a show tekintetében nem ez a leglátványosabb sportesemény – ebben a tekintetben a Super Bowl viszi a prímet, ami a legerősebb híd a sport és a szórakoztatás között –, a négyévente megrendezésre kerülő labdarúgó világbajnokság minden bizonnyal a legnézettebb versengése a sportvilágnak.

A foci vb hihetetlen globális vonzerejéről a Statista elemzése gyűjtötte csokorba a legfontosabb adatokat. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adatai alapján a 2018-as oroszországi világbajnokság 64 mérkőzésének átlagos élő televíziós nézettsége 191 millió fő volt. Ez meghaladja a Super Bowl nézettségét, amely idén alig 100 millió nézőt ültetett a képernyők elé az Amerikai Egyesült Államokban, és további körül-belül 30-50 millióan voltak szemtanúi a Los Angeles Rams győzelmének a világ többi részén.

A világbajnokság döntője ráadásul már teljesen más szintet képvisel. A 2018-as Franciaország-Horvátország finálé ideje alatt átlagosan 517 millió ember nézte egyszerre a meccset, és az élő közvetítés alkalmával egymilliárdra tehető azok száma, akik legalább néhány perc erejéig követték az eseményeket.

Amennyiben a labdarúgó világbajnokság teljes elérését nézzük, akkor még az olimpiákat is sikerül lepipálnia. A legutóbbi világverseny alatt, 2018-ban a becslések szerint 3,56 milliárd ember nézett meg legalább egy percet a közvetítésekből (beleértve a lineáris televíziózást és a digitális csatornákat egyaránt), ezzel szemben a (koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott) 2020-as tokiói olimpia esetében ez a szám 3,05 milliárd fő volt, a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékoknál pedig 2,01 milliárd.

Ráadásul a 2018-as oroszországi vb nem is volt kiugró a nézettség tekintetében, hiszen a 2014-es brazíliai, és az azt megelőző 2010-es dél-afrikai torna is hasonló mutatókat produkált.

Az elmúlt évtizedek adatai egyértelműen megmutatják, hogy a labdarúgás valóban globális sport, amelyet világszerte annyian űznek és néznek, mint egyetlen más sportágat sem. Bár az, hogy a 2022-es világbajnokság rendezési jogát Katar kapta meg, ellentmondásos és sokak számára visszatetsző döntés, azt nem lehet előre látni, hogy a kétes ügyek hány embert tántorítanak el a meccsnézéstől. Az ugyanakkor szinte borítékolható, hogy világszerte futballrajongók százmilliói fognak odafigyelni az eseményekre onnantól, hogy november 20-án felhangzik a nyitómeccsen a kezdő sípszó, egészen addig, amikor december 18-án a győztes válogatott csapatkapitánya a feje fölé emeli a trófeát.

Forrás: Statista

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.