A radikalizáció bécsi modellje – vándorkiállítás érkezik Budapestre

A radikalizáció bécsi modellje – vándorkiállítás érkezik Budapestre

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely 2022. augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

Csak aki ismeri a történelmet, vállalhat felelősséget a jelenért – véli Monika Sommer, az Osztrák Történelem Háza (hdgö) igazgatónője annak kapcsán, hogy a kiállítóház „A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soa” című tárlata augusztus 23-tól Budapesten lesz látható. A Bécsben nemrég véget ért tárlat nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és nem véletlen, hogy külföldön elsőként Magyarországon látható.

A kiállítás Bécs, mint az antiszemitizmus gerjesztője szerepét mutatja be a nemzetszocialista államban,hogy ezzel is felhívja a figyelmet arra, milyen fontos még ma is a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem.

Adolf Eichmann 1938-ban hozta létre Bécsben a „Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát”. Ez a hivatal dolgozta ki aztán 1941-ben a zsidó lakosság gettókba és haláltáborokba való deportálásának szervezeti modelljét, hogy 1941. októberétől ennek alapján hajtsák végre a deportálásokat az egész Német Birodalomban. A kiállítás ezekre a folyamatokra világít rá – többek között egyéni sorsokon keresztül –, illetve megmutatja, hogy az Anschluss után miként vált Ausztria az antiszemita politika kísérleti terepévé. A tárlat bemutatja, miként fosztották meg rendszerszinten jogaiktól, tulajdonuktól a zsidó lakosságot, majd üldözték el és semmisítették meg ezeket az embereket.

Ezzel párhuzamosan a kiállítás felvillantja azt is, hogyan segítettek magukon és egymáson a zsidók, illetve egyesek bátor ellenállását is. A tárlat rámutat továbbá arra is, hogy a háború utáni Ausztriában mély hallgatás övezte a holokausztot, ami a tetteseknek kedvezett.

A Holokauszt Emlékközpontban helyet kapó kiállítást egy pódiumbeszélgetéssel nyitják meg 2022. augusztus 23-án, amelyen részt vesz többek között Heidemarie Uhl kurátor és Ljiljana Radonić, az Osztrák Tudományos Akadémia tagja.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.