Vasárnap lezárult a romániai népszámlálás

Vasárnap lezárult a romániai népszámlálás

Július 31-én, vasárnap lezárult a népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza is, az előzetes eredmények leghamarabb december végére várhatók. Az Országos Statisztikai Intézet közleménye szerint a cenzus négy és fél hónapjában 18,15 millió személyi kérdőívet regisztráltak.

A romániai népszámlálás során 18,15 millió lakos adatait sikerült lekérdezni. Ez a 2021 decemberére vonatkozóan becsült, 19,02 milliós lakosság 95,4 százalékának felel meg.

A jelentős magyarsággal rendelkező megyék közül Szilágy megyében több személyi kérdőívet regisztráltak, mint a Statisztikai Intézet által becsült lakosságszám, az összeírás hatékonysága így 100,8 százalékos volt. Szintén jól szerepelt Kovászna megye, itt a feltételezett népesség 99,5 százalékát írták össze. A többi megyében ez a mutató alacsonyabb, ami azt is jelentheti, hogy alulszámlálás történt, vagy hogy a lakosság csökkenése erőteljesebb volt, mint ahogy azt a statisztikusok becsülték. Szatmár megyében a feltételezett népesség 97,5, Biharban 97,4, Hargitában 96,3, Aradban 96,2, Marosban 94,0, Kolozs és Brassó megyében pedig a 93,2 százalékát regisztrálták. Országos szinten Temes megyében volt a legkevésbé sikeres az összeírás, itt a becsült népesség 83,5 százaléka került rögzítésre. Bukarestben ugyanez a mutató 85,2 százalékos.

A lakosság lekérdezésén alapuló összeírás valóban lezárult, azonban most következik a harmadik szakasz, – amit a kampány során is sokat emlegettünk –, amikor a kimaradt személyeket különböző nyilvántartásokból beemelik a népszámlálási adatbázisba – hívta fel a figyelmet Barna Gergő szociológus, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora.

Mint mondta, a decemberig tartó háttérmunka során nemcsak a még meg nem számolt személyek kerülnek be az adatbázisba, hanem megtörténik az adatbázis letisztítása is: a duplumok, az érvénytelen kérdőívek kiszűrése, a hiányzó adatok kiegészítése.

Csak a végleges adatközléskor derül ki pontosan, hogy hány személy vett részt sikeresen az önkitöltéses szakaszban, hány a lekérdezéses folyamatban ��s hányan kerültek be regiszteri adatbázisokból – egészítette ki a szociológus.

A Népszámlálás.ro közleményében megköszöni az erdélyi magyarok népszámlálási részvételét és kitartását. A több mint egy éve elkezdődött magyar kampány kapcsán sikernek könyvelik el azt a példátlan intézményes magyar összefogást, amihez közel harminc szervezet csatlakozott Erdély-szinten. Ugyanakkor – mint írják – köszönet illeti az önkormányzatokat is, akiknek a feladata volt az összeírás helyi szintű megszervezése.

Köszönjük a számlálóbiztosok erőfeszítését, akik az idei népszámlálásban a legnehezebb munkát vállalták magukra: nap mint nap házról házra jártak, hogy lehetőleg mindenkit megszámoljanak – ismertette a Népszámlálás.ro.

Barna Gergő elmondta, hogy a magyar közösség szempontjából akkor lesz sikeresnek tekinthető a népszámlálás, ha a nyilvántartásba vett romániai magyarok száma 1,1 és 1,2 millió között lesz, és az etnikumukról nyilatkozók körében a magyarok számaránya viszonylag stabil marad. A részvételi adatok pontos becslést nem tesznek lehetővé, épp a népszámlálás feladata az, hogy a lakosság számát és az egyes etnikumok arányát feltárja. Ezzel meg kell várni december végét, akkor kerülnek közlésre az előzetes eredmények.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.