Mozgalmas időszakot és visszaesést hozott a május a pesti parketten

Mozgalmas időszakot és visszaesést hozott a május a pesti parketten

Ismét mozgalmas hónapot tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, a továbbra is fennálló háborús helyzet, annak gazdasági hatásai, valamint a hazai makrogazdasági fejlemények továbbra is meghatározták a befektetői hangulatot.

Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai, többek között az akadozó ellátási láncok, a továbbra is kiemelkedően magas infláció és nyersanyagárak, valamint a gazdaságpolitikai bejelentések is hatást gyakoroltak a hazai tőkepiacra. A bizonytalan befektetői hangulat az európai tőzsdék mellett, enyhébb mértékben ugyan, de a tengerentúli és ázsiai piacokat is érintette.

A BUX index jelentős visszaesést produkálva 39 397 ponton zárta a hónapot, amely 9,4 százalékos csökkenést jelent áprilishoz képest.

A legmagasabb értéket május 3-án produkálta a BUX index, ekkor 43 593 ponton zárt.
 
A hazai blue chipek közül ismételten az OTP Bank bizonyult a húzóerőnek. A bankpapír több mint 262,5 milliárdos forgalmat bonyolított le májusban, amely a teljes részvénypiaci forgalom legnagyobb részét, vagyis 65,7 százalékát adta. A második helyen végül MOL zárt 85,4 milliárd forinttal, amelyet a Richter követett 39,4 milliárdos eredménnyel. Utóbbi részvényárfolyama emelkedni tudott májusban, 1,2 százalékkal áprilisi záróértéke fölé kerekedve.

Májusban az azonnali részvénypiac összességében 399,5 milliárdnyi forgalmat bonyolított le, amely átlagosan 18 milliárd forintot jelent egy napra levetítve. A hónap az események tekintetében is mozgalmasnak bizonyult, összesen 3 új kibocsátóval bővült a Budapesti Értéktőzsde részvényszegmense. A napelemrendszerekre specializálódott EU-Solar és a kiberbiztonság területén aktív ViVeTech részvényeivel a BÉT Xtend piacán kezdődött meg a kereskedés, míg a humánerőforrás-szegmenst képviselő eSense papírjai a szabályozott piacon, a Standard kategóriában debütáltak.

A befektetési szolgáltatók közül májusban újfent a Wood&Company zárt az első helyen, a társaság 236,7 milliárdos forgalmat bonyolított a hónapban. A második helyen a Concorde végzett 188,8 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet az Erste Bank szerezte meg közel 125,6 milliárd forintos eredménnyel.

Jelentős mérföldkőnek tekinthető továbbá a tőzsdetagok körében, hogy a magyarországi gyökerekkel rendelkező, globális eléréssel rendelkező befektetési szolgáltató, az Interactive Brokers árjegyzésével bővült a BUX ETF.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.