Remek magyar részeredménnyel zárult a romániai népszámlálás online szakasza

Remek magyar részeredménnyel zárult a romániai népszámlálás online szakasza

A romániai népszámlálás első, online önkitöltéses szakaszában 700 ezer romániai magyar állampolgár vett részt. Júniustól a kérdezőbiztosok által végzett személyes lekérdezés veszi kezdetét.

Mintegy 700 ezer magyar töltötte ki sikeresen az online népszámlálási kérdőívet május 27-ig, és ezzel minden előzetes becslést és várakozást meghaladt a népszámlálás első szakaszában a magyar részvétel. Köszönet érte! – értékeli a cenzus részeredményeit a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Országos szinten a beküldött kérdőívek száma elérte csaknem a 11 milliót, ami 58 százalékos becsült részvételi arányt jelent. Az egyedi, a Statisztikai Intézet által elfogadott és érvényesített személyi kérdőívek száma azonban 8,9 millió, a becsült lakosság 46,8 százaléka. A fennmaradt 2,1 millió kérdőív az érvénytelenített, hiányosan vagy többszörösen beküldött űrlapokra, avagy az üres lakásokra vonatkozik.

A becsült magyar részvétel jóval az országos átlag feletti, 67 százalékos. A megyék magyarságaránya szerint becsülve összesen mintegy 800 „magyar kérdőív” érkezhetett be a Statisztikai Intézet rendszerébe, ebből 340 ezret egyénileg, otthonról, további 460 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Azonban a magyarok körében is megközelítőleg 100 ezerre tehető azoknak a kérdőíveknek a száma, amelyek hiányosan vagy többszörösen voltak beküldve, ezért nem lettek érvényesítve, vagy az üres lakásokra vonatkoztak.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján azt feltételezzük, hogy mintegy 700 ezer romániai magyarnak sikerült érvényesen kitöltenie a népszámlálási kérdőívet az első szakaszban

– mondta el Barna Gergő szociológus, a cenzus magyar tájékoztató és támogató kampányának koordinátora.

A kiemelkedő magyar részvétel abból is kitűnik, hogy a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye nagyon jól teljesített az országos rangsorban: Hargita 73, Kovászna 71 százalékos részvételi aránnyal a második, illetve harmadik helyen zárták az első fázist. Bihar a negyedik, Kolozs az ötödik, Maros megye a hatodik helyen végzett, mindhárman 65 százalékot meghaladó részvételi aránnyal. Szilágy a tizenkettedik, Szatmár pedig a tizenharmadik helyezéssel fejezték be az első szakaszt, mindkettő 60 százalék feletti részvétellel.

Az erdélyi nagyvárosok lakossága körében is népszerűnek bizonyult az online válaszadás lehetősége: Sepsiszentgyörgyön 81, Csíkszeredában 77, Aradon 75, Marosvásárhelyen 74, Brassóban 72, Nagyváradon 71, Szatmárnémetiben 70, Zilahon 68, Kolozsváron 67, Nagybányán 62, Temesváron 61 százalékra becsülhető a részvétel.
Barna Gergő kampánykoodinátor kiemelte: „Hálásak vagyunk az erdélyi magyarok részvételéért és kitartásáért, hiszen ahogy az adatok is mutatják, sikerült az országos átlagon felüli eredményt elérni.” Ennek érdekében igyekeztek minden segítséget megadni: március 14. és május 27. között 315 ezer egyedi látogatója volt a Népszámlálás.ro honlapjának, 30 ezren vették igénybe az oktatóvideójukat, 6 ezren kértek segítséget a telefonos ügyfélszolgálatuktól, és szintén mintegy 6 ezren használták a Boti, a népszámos chatbot-szolgáltatásukat.

Ezt a nagyszerű eredményt csakis közös összefogással sikerülhetett elérnünk, az országos kampány hatékonysága nemcsak a tömbmagyar területeken látszik meg, hanem a szórványban is – és ez a partnerintézmények és -szervezetek helyi munkája nélkül nem sikerülhetett volna. Ugyanígy köszönet illeti meg a mintegy 3 ezer önkéntes „népszámost” és települési felelőst, aki helyi szinten segédkezett az összeírásban – értékelte a kampánykoordinátor a közös munka sikerességét.
Ugyanakkor hozzátette, hogy a népszámlálás ezzel még nem fejeződött be, kezdődik a második félidő. Azokat, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével, vagy érvénytelen kérdőívet küldtek be, júniusban számlálóbiztos fogja megkeresni otthonukban.

Őket továbbra is arra biztatják, hogy magyarságukat vállalva vegyenek részt a népszámláláson.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.