Az Interactive Brokers árjegyzésével bővült a BUX ETF

Az Interactive Brokers árjegyzésével bővült a BUX ETF

A több mint negyven éves múltra visszatekintő, magyarországi gyökerekkel rendelkező globális befektetési szolgáltató árjegyzésével kap lendületet a Budapesti Értéktőzsde elsőszámú tőzsdeindexét, a BUX indexet követő tőzsdén kereskedett alap (BUX ETF).

A BUX ETF 2006 óta egy átlátható, költséghatékony és diverzifikált befektetési alternatívát jelent a hazai részvénypiacon, mely jelenleg mintegy 2,2 milliárd forint értékű nettó eszközállománnyal rendelkezik, melynek alapkezelője az OTP Alapkezelő Zrt. A BUX ETF megvásárlásával a befektető egyetlen tranzakcióval hozzáférést nyer az alap által követett, a BÉT legnagyobb kapitalizációjú részvényeit magában foglaló BUX-indexhez, ezzel az ETF egyesíti az egyedi részvények vételének gyorsaságát és rugalmasságát a befektetési alapok széles körű kockázatmegosztásával és alacsony költségeivel.

Az új partnerség mind az OTP Alapkezelő Zrt., mind a hazai tőzsdei cégek számára új lehetőséget kínál arra, hogy intenzívebben bekapcsolódhassanak a nemzetközi tőkepiacok vérkeringésébe – emelte ki Honics István, az OTP Alapkezelő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese.

Jelen megállapodás a Budapesti Értéktőzsde és az Interactive Brokers közös történetének újabb fontos lépcsőfoka. A világ 33 országának mintegy 135 piacán jelen lévő brókercég 2021 júniusában vált a BÉT tagjává, ahol a társaság régiós törekvéseinek, valamint a magyar tőkepiac fejlesztése melletti elköteleződésének is hangot adott. A csatlakozást követően az előzetes terveknek megfelelően megkezdődtek a munkálatok a BÉT és az IB között a BUX ETF fejlesztésére vonatkozóan, amelynek eredményeként a továbbiakban az OTP Bank mellett az Interactive Brokers is a termék árjegyzői között lesz.

Az Interactive Brokers Csoport hosszú ideig nem volt jelen árjegyzőként a piacokon, örülünk, hogy az Interactive Brokers Central Europe (IBCE) révén újra aktív szereplők leszünk és egyben hozzájárulhatunk a Budapesti Értéktőzsde likviditásához. A BUX ETF árjegyzése az IBCE csatlakozásával többszereplőssé nőtte ki magát, ami egyértelműen az Ügyfelek előnyére válik. Ez a piaci belepés további lehetőséget ad nekünk, hogy a regionális ETF piacot fejlesszük – ismertette Hanti Miklós, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. vezérigazgatója.

Büszkeséggel tölt el, hogy egy újabb mérföldkövet érhettünk el a tekintetben, hogy az Interactive Brokers árjegyzési tevékenységével, és annak globális ügyfélkörével tovább bővülhet a magyar gazdaság fokmérőjének is tekinthető BUX indexet követő ETF kereskedés. A lépés egyúttal a régió, illetve Magyarország tőkepiaci súlyának növekedését is támogatja – nyilatkozta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.