Egyre gyakrabban fizetünk okoseszközeinkkel

Egyre gyakrabban fizetünk okoseszközeinkkel

Hihetetlen tempóban növekszik az okostelefonos fizetések száma és forgalma Magyarországon. A múlt év végén már több mint 1,3 millió bankkártya volt túl a mobiltelefonba történő költözésen.

A mobilos fizetések száma és értéke kiemelkedő növekedést mutatott, 110 százalékkal emelkedett – mutatta be a money.hu friss összeállítása.

A készpénzellenes harc állását tekintve örömteli, hogy a bankkártyás fizetéseknél tempós növekedés látható évek óta. A legfrissebb, 2021 egészére vonatkozó jegybanki adatok szerint abszolút rekord született. Először volt példa több mint 1 milliárd kártyás tranzakcióra, ami 21 százalékos többletet jelent 2020-hoz képest, a magyarországi bankkártyás vásárlási forgalom pedig hasonló növekedéssel megközelítette a 10 ezer milliárd forintot.

Bár a tranzakciószámot és a forgalmat nézve még alacsony az úgynevezett mobiltárcás, másként az okostelefonos (okoseszközös) fizetések aránya, ezen a téren óriási növekedés látható.

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma maradt a 9,9 millió darabos szinten, miközben a mobiltárcába regisztrált, azaz okostelefonba vagy okoseszközbe (például okosórába) “illesztett” kártyák száma 58 százalékos éves növekedést követően elérte megközelítette az 1,3 milliós szintet. Azaz 100-ból 13 bankkártya tulajdonosnak már nem kell elővennie a pénztárcáját, előhalászni a plasztikot, ha fizetni akar.

Ez önmagában szép bővülést jelent, de sokkal látványosabb számok is születtek:

  • a mobiltárcás fizetések száma 2021-ben 112 százalékkal,
  • a mobiltárcás forgalom összege ugyancsak 114 százalékkal nőtt.

Ez összesen 123 millió fizetést jelentett több mint 730 milliárd forintos értékben.

A money.hu szakértői szerint ezek a számok várhatóan továbbra is dinamikusan növekedni fognak az egyre magasabb bázisadatok ellenére is. A bővülésnek lendületet ad, hogy a bankok is igyekeznek ösztönözni a mobiltárcás fizetést, emellett egyre nagyobb teret nyernek a technológiai óriások fizetési megoldásai, így például az Apple Pay vagy a Google Pay.

Ugyanakkor tempós növekedéshátráltató tényezők is vannak, erre utalt tavaly publikált kutatásában az egyik legnagyobb kártyatársaság, a Mastercard. A felmérés terjedelmes értékeléséből többek között kiderül, hogy a készpénzes és bankkártyás fizetéshez képest a mobiltárcás fizetést sokan kevésbé tartják biztonságosnak.

A Mastercard kutatása rávilágított arra, hogy a kényelem- és biztonságérzet alacsony foka mellett az innováció iránti nyitottság általános hiánya egy másik tényező, amely hátráltatja az átlagos ügyfelek új fizetési módok kipróbálására való hajlandóságát. Csak a fogyasztók 39 százaléka állítja, hogy érdeklik a fizetési megoldásokkal kapcsolatos új információk, és csak 25 százalékuk igyekszik proaktív módon megismerni őket.

Pedig a kényelem és a biztonság tekintetében semmilyen hátrányban sincsenek a mobiltárcák a fizikai kártákhoz képest. Sőt. Felmérések szerint, azt, hogy ha otthon hagytuk, vagy ellopták a pénztárcánkat, azt sokszor csak órák múlva vesszük észre, a mobilunk eltűnését viszont lényegében perceken belül konstatáljuk – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Amennyiben ez sokakban tudatosul, akkor a fent említett, egyébként tényleg látványos számokból látható bővülés még komolyabb sebességre kapcsolhat.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.