Még van elmaradásuk a fenntarthatóságban a magyar cégeknek

Még van elmaradásuk a fenntarthatóságban a magyar cégeknek

Mi a közös abban, hogy a magyar feldolgozócégek a hazai szén-dioxid kibocsátás 30 százalékát adják, vagy hogy a vállalkozások több, mint felében nincs női vezető, és hogy a cégek 28 százaléka még az 5 éves kort sem éli meg?

A fenntarthatóság nem csak egy trendi szó, de számszerűsíthető is. Sőt az EU szabályozások is egyre inkább megkövetelik a vállalkozásoktól, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet e területre. Az ESG szemlélet magába foglalja a fenntarthatóságot a környezeti, társadalmi és vezetői döntések terén egyaránt. A bankok, pénzintézetek, nagyvállalkoz��sok számára is nagy kihívást jelent az ESG-megfeleltetés. Sokan úgy vélik, hogy egy cég fenntarthatóságáról kizárólag kérdőívek kitöltésével lehet információt gyűjteni.

Szerencsére azonban közérdekű adatokból is igen komoly következtetésekre lehet jutni. Lehet például ESG indexet építeni a vállalkozásokra, amely az EU által is használt ESG rendszer mindhárom „pillérét” figyelembe veszi. Ennek az előnye, hogy azonnal rendelkezésünkre áll egy ESG mutató minden vállalkozásra, így például az ügyfeleinket is egy pillanat alatt kategorizálhatjuk.

Természetesen egy ilyen index annál jobb, minél több releváns mutatót tudunk figyelembe venni a modell építése során

– nyilatkozza Ferenczi Gergely, az OPTEN Céginformációs igazgatója. Hozzáfűzte, hogy az Opten jelenleg csaknem 50 adatot értékel egy vállalat ESG indexének meghatározásakor.

A céginformációs szolgáltató számára nem újdonság az ilyen típusú skálázó modellek és indexek fejlesztése. Több scoring modellje is iparági szabvánnyá vált már a piacon; hitelképességi mutatóit vagy éppen kockázati indexét a pénzintézetek előszeretettel alkalmazzák, míg a járványhelyzetben létrehozott stabilitási és válságállósági indexe egész rövid idő alatt nőtte ki magát referencia mutatóvá.  
 
Ha az ESG minősítés szempontjából csak néhány kiemelt területet vizsgálunk, mint például a szén-dioxid kibocsátás, a munkaerő diverzitása vagy a vállalatok hosszú távú életk��pessége, bőven akad még fejlődési lehetőség a hazai vállalkozások számára.  
 
Jelenleg a legnagyobb szén-dioxid kibocsátás a Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban (31 százalék), a Feldolgozóiparban (30 százalék) és a Szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban (15 százalék) történik. A fenti iparágakban működő cégeknek, egészen biztosan kell még foglalkozniuk ökológiai lábnyomuk csökkentésével. 
 
A munkaerő diverzitását vizsgálva napjaink egyik fő kérdése a női vezetők szerepe és helyzete a vállalkozások életében. Ha csak a női vezetők arányát nézzük, 2021-ben már 14 százalék fölé kúszott a tisztán női menedzsmenttel rendelkező vállalatok aránya hazánkban, de egyértelműen a férfiak által vezetett vállalkozások alkotják a többséget, és a trend alapján még sokáig így is marad. A tisztán férfi vezetésű cégek 51 százalékos arányban, míg a vegyes vezetőségű cégek 35 százalékban vannak jelen. 
 
Befektetői, hitelezési szempontból is fontos a vállalatok stabilitása, életképessége. Hazánkban az újonnan alakuló cégek túlélési aránya az elmúlt években folyamatosan romlott, melyen a koronavírus járvány csak tovább rontott. A 2020-as évben regisztrált 5 éves túlélési arány – amely azt mutatja, hogy a 2015-ben alapított cégek hány százaléka működött 2020 végéig – minössze 72 százalék.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.