Felemásra sikerült a november a Budapesti Értéktőzsdén

Felemásra sikerült a november a Budapesti Értéktőzsdén

A globális tőkepiaci bizonytalanság a BÉT-en is ��reztette a hatását az év tizenegyedik hónapjában – a BUX index októberhez viszonyítva 5 százalékkal csökkent, és 51 465 ponton fejezte be a hónapot. A mérséklődő tendencia a forgalomban is visszaköszönt, a részvénypiac teljes forgalma 333,9 milliárd forint volt, amely napi 15,9 milliárd forintot jelent.

A koronavírus-járvány új variánsainak megjelenése, az országok által a pandémia fékezése érdekében bevezetett korlátozások, illetve az inflációs aggodalmak rányomták a bélyegüket a kereskedésre a világ vezető tőzsdéin. Mind a Amerikai Egyesült Államok börzéin, mind Kínában és az irányadó nyugat-európai piacokon jelentős esés volt tapasztalható, főleg a hónap utolsó kereskedési napjain. Bár a globális mérséklődés a BUX index alakulásán is látható volt, a BÉT első számú indexe a felülteljesítők közé tartozott az európai tőzsdeindexek összevetésében. A hónapot végül 51 465 ponton zárta a BUX, amely 5 százalékos csökkenést jelent októberhez képest.

Az azonnali részvénypiac összforgalmát tekintve a november az év eddigi egyik legmagasabb értékét hozta – összesen 333,9 milliárd forintot tett ki, amely egy napra vetítve 15,9 milliárd forintot jelent.

A legnagyobb forgalmat novemberben is az OTP bonyolította, az összforgalom 59,2 százalékát adta a papír, amelyet 20,3 százalékkal a Mol követett. A dobogó harmadik fokát a Richter foglalta el, 15,3 százalékkal részesedve az összforgalomból.

A hatodik helyen a hónap egyik főszereplőjének bizonyuló AutoWallis végzett, összesen 1,7 milliárdos forgalommal. A régió egyik meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója novemberben minden előzetes várakozást felülmúló befektetői érdeklődés mellett zárta nyilvános részvénykibocsátását, összesen 10 milliárd forint értékben.

Az áruszekció az októberihez hasonlóan szintén erős hónapot tudhat maga mögött, az előző hónaphoz hasonlóan összforgalma ismét megközelítette a 2 milliárd forintot, végül 1 932,5 millió forinton zárt. A határidős gabona forgalmának 100 százalékát a takarmánykukorica tette ki.

A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen összesen 175,2 milliárd forinttal, míg a második helyen az Erste 161,9 milliárddal, a harmadikon pedig a Concorde 149,5 milliárdos forgalommal következett.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.